Hírek, események 2016/2017. tanév

English Language Competition 2017

Az MM Publication szervezésében – a korábbi évek Fox versenyének folytatásaként – idén is szép számmal jelentkeztek diákjaink az Angol Nyelvi Versenyre (ELC), ahol két, középiskolai ( Jupiter, Saturn ) kategóriában indulhattak; A canterville-i kísértet és A Grant kapitány gyermekei című olvasmányok tartalmi elemeiből és lexikai-nyelvtani kérdésekből, 30 itemes, feleletválasztós feladatlapon, 45 percben adhattak számot ismereteikről, itt, az iskolában. A legjobbak a második fordulóban egy, az olvasmányhoz kapcsolódó fogalmazással bizonyíthatták nyelvi rátermettségüket.

Nagy örömünkre szolgál és büszkeséggel tölt el, hogy a Saturn kategóriában első és második helyen is eötvösös diák végzett! Schleier Vera Izabella, aranyérmesként” egy Samsung tablet, Pölöskei Dávid „ezüstösként” egy Samsung okostelefon boldog díjazottjai lettek, mindketten a 10. A osztály tanulói.

Szintén a dicséretes eredményt értek el Sajgó Martina (5. helyezés), Nagy Réka, Takács Judit, Villám Emese (9. helyezettek), 10. A-s diákok, valamint A canterville-i kísértet kategóriában Maloveczky Gyula 10. D osztályos tanuló 4. helyezett lett, ők oklevelet, apró ajándékokat vehettek át.

A sikeres versenyzőknek szívből gratulálunk!

Eötvös-gála 2017. június 9., péntek 1700

2017. áprilisa - A duális képzés német „nagykövete” magyarországi látogatáson

A Deutsche Bank is a hallgatónk – ezzel a meghökkentő kijelentéssel konfrontálta Stefan A. Riedl, a Duale Hochschule Baden-Württemberg (Baden-Württembergi Duális Főiskola) nemzetközi kapcsolatokért felelős referense az Eötvös József Gimnázium német tagozatának diákjait. Rögtön kiegészítette azonban, hogy természetesen nem a pénzintézet maga, hanem a duális képzésben résztvevő hallgatóit/ifjú munkatársait értette ez alatt.

A duális képzés egy német modell, amelyet pár évvel ezelőtt a magyar oktatási kormányzat is átvett: Németországban hosszú hagyománya van ennek a képzési formának, amikor is a hallgató nem csak egyetemre jár, hanem szerződésben áll egy céggel, amely a gyakorlati részt biztosítja. A Duale Hochschule Baden-Württemberg 1000 németországi céggel áll kapcsolatban, többek közülük a világ vezető cégeihez tartoznak a maga szegmensükben.

Tovább

2017. április 29. - Tudományos játszóház

2017. április 21-22. - Savaria országos történelem verseny

Az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ 18. alkalommal rendezte meg a Savaria országos történelem verseny döntőjét a 9-10. évfolyamos tanulóknak Szombathelyen 2017. április 21-22-én.

A verseny idei témája a 10. évfolyamon Magyarország története a XI. századtól a XVIII. századig volt.

Gimnáziumunk 10. A osztályos tanulója, Takács Judit a sikeres megyei fordulós szereplést követően az országos döntőben 2. helyezést ért el, felkészítő tanára Volom Viktor.

2017. március 30. - Európa-nap

„Globalizáció – a konvergenciák (közeledések) és divergenciák (eltávolodás) világa”

Előadó: prof. emeritus Dr. Bayer József, politológus, filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a budapesti Zsigmond Király Egyetem nyugalmazott rektora

Beszámoló

 

Diák-toll

2017. március 24. - Vakablak

2017. március 22.

2017. március 14. - Iskolai ünnepély

2017. március 7.

Zrínyi Ilona matematikaverseny megyei döntő

Zrínyi és Gordiusz Matematikaverseny Komárom-Esztergom megyei fordulójában taroltak a tatai diákok

„Határon innen és túl, a magyar lakta területeken összesen 67 000 tanuló vett részt az idei versenyen, megyénkben 1973 diák indult a megmérettetésen, 2.-tól a 12. évfolyamig. Tatai diákok minden évben nagy számban vesznek részt ezen a próbatételen, de idén különösen büszkék lehetünk rájuk, mert a megye legeredményesebb általános iskolája a Vaszary Iskola lett, csapatversenyben a Kőkúti Iskola tarolt - hét évfolyamból ötöt nyerve meg, a középiskolai csapatversenyben pedig minden évfolyamon az Eötvös Gimnázium lett az első.

idézet Tata város honlapjáról

 

2017. február 18., szombat - Eötvös Jótékonysági Bál

Részletek

2017. február 2. - Eötvös-nap - Galéria

Program

2017. január 28., szombat - Tudományos játszóház

Jégvarázs az Eötvös-laborban január 28-án 10-12 óráig

Sok szeretettel, érdekes kísérletekkel és szárazjéggel
várjuk az érdeklődőket
Tudományos játszóházunkban

 

2017. január 20., péntek - Az út 4,7-től 582-ig

A német Munkaügyi Központ tanácsadói külföldi továbbtanulási lehetőségekről beszélgettek eötvösös diákokkal.

Nem mindennapi foglalkozáson vettek részt az Eötvös József Gimnázium és Kollégium német nyelvi tagozatának 11.E és 12.E osztályos tanulói: a német Munkaügyi Központ (Bundesagentur für Arbeit, Zentrale Fach- und Auslandsvermittlung) képviseletében érkezett két drezdai illetőségű szaktanácsadóval beszélgettek németországi továbbtanulási és képzési lehetőségekről. Nem első alkalommal látja vendégül a tatai DSD-iskola az Arbeitsagentur munkatársait: márciusban hasonló rendezvény keretein belül ismerkedhettek meg diákjaink a német felsőoktatási rendszerrel és a Magyarországon is már bevezetett duális képzés lehetőségeivel. A külföldi továbbtanulás gondolata nem ismeretlen az eötvösös végzős diákok számára: novemberben Guth Richard német nyelvi lektor vezetésével negyedik alkalommal járt diákcsoport Bécsben, hogy feltérképezze a bécsi főiskolai-egyetemi tanulmányi lehetőségeket.

Részletek

Ismét sikeresen szerepelt az Eötvös az FLL-en

2016. december 19., hétfő - Karácsonyi műsor

2016. december 14. - Látogatás a Semmelweis Egyetemen 

Iskolánk 2008 óta a Semmelweis Egyetem partneriskolája. Az egyetem minden évben megrendezi a partneriskolák diákjainak a Tehetség Napot. Idén 2016. december 14-én látogattunk el a SOTE rendezvényeire. Diákjaink bepillanthattak a különböző klinikák és egyetemi intézetek munkájába. Délután Dr. Szabó Attila, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója tartott nagyszerű előadást Kerpel-Frónius Ödön követőiről.

Reméljük, a sok szép élmény motiválja diákjainkat és segíti őket a pályaválasztásban.

Jankyné Jurecska Mária
SOTE-koordinátor

2016. december 14., szerda - Christmas party

2016. december 9. - EÖTVÖS-FESZT

2016. november 26., szombat - Tudományos játszóház

2016. november 18. - Eötvösös DSD-vizsgázók látogatása Bécsben

Immáron negyedik alkalommal keltek útra eötvösös diákok, hogy feltérképezzék a bécsi továbbtanulási lehetőségeket. A Sportinstitut csak egyike volt az idei célállomásoknak: A Műszaki Egyetem, a Szakfőiskola turizmus szaka és a Bécsi Egyetem germanisztikai intézete ugyanúgy fogadta a DSD (Deutsches Sprachdiplom) német nyelvvizsga előtt álló tanulókat. A látogatás keretén belűl minden résztvevő megismerkedik választott szakjával, az intézménnyel, és betekintést nyer óralátogatások és beszélgetések során a felsőoktatási intézmény mindennapjaiba. Egy élmény, amely akár maradandó is lehet, mint Dobosy Anna volt eötvösös diák példája is mutatja, aki ma a Technische Universität épitésztan-hallgatója.

Tovább

2016. november 12. - Öveges József Emlékverseny

Idén 37. alkalommal rendeztük meg az Öveges József Emlékversenyt, melyen húsz iskola, száztizenkét diákja mérte össze tudását. A megemlékezésen a következő anekdota hangzott el a professzorról:

Közismert a történet a kismama levelező hallgatóról, aki vizsgázni ment a főiskolára a professzor úrhoz. A bejáratnál kék köpenyes, svájci-sapkás „portástól” tudakolta meg az utat Öveges professzor szobájához. A „portás” készségesen megmondta az utat, s ő maga is arra igyekezvén, felballagott a hallgatónővel a második emeletre. Fölfelé haladva a lépcsőn megbeszélték, hogy mi a vizsgatárgy, sőt a tételekről is sokat mesélt a kedves „portás”. A hallgató észrevette, hogy kísérője jól ismeri a fizika tanszéket, így megkérdezte milyen kérdéseket szokott feltenni a vizsgázóknak Öveges professzor. A készséges bácsi ezt is elmondta, a vizsgázó könnyedén válaszolt a kérdésekre. Így érkeztek a professzor szobájához, ahol a hallgató gyanakodva nézte, milyen otthonosan nyitja ki az ajtót a kedves „portás”, és ámulata csak akkor lett nagyobb, amikor elkérte indexét, és beírta a jelest a mintegy 20 perces feleletre az egyszerű, kék köpenyes Öveges professzor.

A matematika- fizika versenyt a győri Révai Miklós Gimnázium diákjai nyerték meg. Iskolánk diákjai is jól szerepeltek, Sándli Lóránd a kilencedikesek között 8. helyezést ért el fizikából, Sárkány Ákos a tízedik évfolyamon 10. helyezést ért el fizikából, Paulik Panna pedig a tízedik évfolyamon 4. helyezést ért el matematikából.

Tatai tanárok sikere a Science on Stage fesztiválon

2016. október 7-9-ig zajlott a negyedik alkalommal megrendezett hazai Science on Stage fesztivál, ezúttal Debrecenben. A nagyszabású seregszemlén innovatív tanárok mutathatták be egymásnak ötletes kísérleteiket, módszereiket, eszközeiket. A programsorozat a jövő évben 29 ország részvételével megrendezendő nemzetközi fesztivál előválogatója is volt az arra pályázó projektek számára.

Iskolánk két projekttel vett részt a fesztiválon.

Magyar Csabáné és Frankel Beatrix (Kőkúti Általános Iskola) tanárnők kémia, fizika és biológia tantárgyakhoz kapcsolódó komplex tanulókísérlet-sorozata osztatlan elismerést aratott a résztvevő pedagógusok körében. A zsűri úgy döntött, hogy a Húsvéti kísérletek projekt a nemzetközi fesztiválon is képviselje hazánkat.

A nagyszínpadi programok sorát Dr. Szeidemann Ákos és Magyar Csabáné látványos előadása nyitotta sikerrel.

Később a standon bemutatott fénytani tanulókísérleti eszközök is több új ötletet adtak az érdeklődő kollégáknak. Ez a projekt nem pályázott a nemzetközi fordulóra, ennek ellenére a zsűri Szeidemann Ákos tanár úr színvonalas munkáját is kiemelte, és ő is meghívást kapott a jövő évi Science on Stage fesztiválra.

Gratulálunk az eredményekhez és további sikereket kívánunk!

Galéria

2016. november 9. - Salátabár

Az elmúlt évek sikerei alapján, november elején ismét megrendezésre került a Salátabár.

Iskolánk 13 osztálya készített finomabbnál finomabb, egészséges ételeket, melyek között számos különlegességet is kóstolhattunk, pl. chia magos golyót, zabpelyhes-meggyes tortát, jércemell-salátát, vagy gluténmentes brownie-t .

A vitamindús gyümölcs- és zöldséglevek sem hiányoztak a standokról.

A verseny élén a 9.C, a 9. D és a 11. D osztályok végeztek, akik egészséges jutalomban részesültek, emellett a kiemelkedő receptek tulajdonosai szakácskönyveket vehettek át.

 

 

 

Erasmus+ program

A tatai Eötvös József Gimnázium újra nemzetközi, iskolák közötti, Európai Uniós pályázat nyertese lett. Az Erasmus+ program néven elérhető pályázat iskolák közötti együttműködés, amely diákokat és tanárokat egyaránt bevon a munkába. Korábban már többször sikerült hasonló projektekbe bekapcsolódni és abban eredményesen tevékenykedni.

A gimnázium német, lengyel, török és olasz partner iskolákkal együttműködve fogja ezt a két éves programot megvalósítani. A téma a természettudományok és a matematika tanításának és tanulásának új módszerekkel való népszerűbbé tétele. Célkitűzése az, hogy a diákok hozzáállását javítsa ezekhez a nehezen tanulható tantárgyakhoz, sőt meg is szerettesse velük.

Tovább

2016. október 21. - Iskolai ünnepély

1956 más szemmel – filmvetítés az Eötvösben

„Rendhagyó történelemóra” várta gimnázumunk felsőbb éves tanulóit: az 1956-os megemlékezések keretén belül a neves filmrendezőnő, Varga Ágota „A tartótiszt” című fimjével ismerkedtek. Maga a film csak indirekt módon kapcsolódik a forradalomhoz, hiszen az egyházüldözés hetvenes, nyolcvanas évekbeli történetét dolgozza fel, egy Komárom-Esztergom megyei volt állambiztonsági tiszt és megfigyeltjei visszaemlékezései alapján. A film lehetőséget nyújtott egy diktatúra működési elvének megértéséhez, a rendezőnővel folytatott beszélgetés pedig megmutatta, hogy az elbeszélt történelem (oral history) segíti a diákokat a történelmi események feldogozásában. A történelem-munkaközösség és Guth Richard német nyelvi lektor szervezésében megvalósult rendezvényt reméljük a jövőben is hasonló, beszélgetésekkel összekötött filmvetítések fogják követni.

 

2016. október 4-7. Diákkirály-választás és diáknap

Meghívó

Tata Város Önkormányzata és az Eötvös József Gimnázium és Kollégium
tisztelettel meghívja Önt
az Ádám Sándor Sportcsarnok ünnepélyes névadójára.

Az ünnepség ideje: 2016. szeptember 24. (szombat) 11 óra

Helyszíne: Eötvös József Gimnázium és Kollégium Tata, Tanoda tér 5.

Köszöntő - Visszaemlékezések - Emléktábla-avatás

Tovább - Galéria

Ökumenikus Ifjúsági Szolgálat

Immáron negyedik alkalommal vettek részt eötvösös diákok a német Ökumenikus Ifjúsági Szolgálat (Ökumenischer Jugenddienst) építőtáboraiban.

A következőkben Beró Márk német nyelvű élménybeszámolóját olvashatják. Márk második idegen nyelvként tanulja a németet és idén szeretné letenni iskolánkban a Deutsches Sprachdiplom-ot.

 

 

2016. szeptember 24. - Tudományos játszóház

2016. szeptember 23., péntek - Diák-Toll

A tatai Eötvös József Gimnázium Diák-Toll csapata következő összejövetelét
2016. szeptember 23-án, pénteken 14.30 órától tartja a gimnázium 22-es termében.

Megemlékezünk a napokban elhunyt kétszeres Kossuth-díjas költőnkről, Csoóri Sándorról.
Kérünk, hozd magaddal kedves Csoóri-versed is.

Megemlékezés Eötvös József születésének évfordulójáról

2016. szeptember 2-án rövid ünnepséggel emlékeztünk meg Eötvös József születésének 203. évfordulójáról.

Eötvös íróként és politikusként is kivételes szellemi örökséget hagyott ránk. Életműve az igazi hazafiság, a nemzet felemelkedéséért való lelkes tettvágy és fáradhatatlan munka, valamint a tiszta erkölcs példája.

Ezek az értékek mindig is fontos irányai voltak diákjaink nevelésének, a róla való megemlékezés pedig egyik legszebb iskolai hagyományunk.

 

 

Felelős szerkesztő: Barsi Éva igazgató             Szerkesztő: Major-Rochlitz Ágnes