MAGYAR ÉS MŰVÉSZETEK MUNKAKÖZÖSSÉG

2890 Tata
Tanoda tér 5.
   Tel: 34/587-560
   Fax: 34/487-844
eotvos@eotvos-tata.sulinet.hu

 

„Mint a fa, mely annál magasabbra emelkedik ágaival ég felé, mennél mélyebben hat gyökereivel a földbe, ilyen legyen tudományunk. Mentül inkább hatottunk mélyébe, annál inkább emelkedjenek gondolataink az ég felé.”

(Eötvös József)

 

Az iskolai háziversenyek időpontja

Implom József Helyesírási Verseny 2021. október 6. 14.45
Arany János Irodalmi Verseny I. forduló 2021. november 10. 14.00
Iskolai vers- és prózamondó verseny 2021. november 24. 14.45
„Szép magyar beszéd” verseny 2022. január 12. 14.45
Édes anyanyelvünk verseny 2022. március 9. 14.45
 

 

 

2017. január 1-től változik az érettségi vizsga magyar nyelv és irodalomból. A vizsga leírása és a részletes követelmények az Érettségi menüpontban olvashatók.

 

Helyesírási verseny Gyulán

Gimnáziumunk diákja, Dózsa Eszter 13. A osztályos tanuló 11. helyezést ért el az Implom József Helyesírási Verseny országos döntőjén. Élményeiről, tapasztalatairól számol be rövid írásában. Gratulálunk a szép eredményhez!

Február utolsó hétvégéjén az Implom József Helyesírási Verseny döntőjén vettem részt felkészítő tanárommal, Csúzyné Harasztosi Julianna tanárnővel. A háromnapos rendezvénynek a névadó nyelvész-tanár városa, Gyula adott otthont. A verseny többfordulós volt, így az iskolai és a megyei megmérettetés után következett csak a Kárpát-medencei döntő, ahol határon túli diákok és magyarországi szakközépiskolások, szakiskolások valamint gimnazisták mérték össze tudásukat, külön-külön kategóriában.

A szervező iskola rendkívül sokszínű szabadidős programmal készült számunkra, hogy ne csak a versengésről szóljon az ott tartózkodásunk. Szobatársaimmal, a Nógrád megyei csapat tagjaival hamar összebarátkoztam. A helyesírási feladatlap megírása után bejártuk a szép fürdőváros látnivalóit – amelyek közül természetesen nem maradhatott ki a híres gyulai vár sem. Este az Erkel Ferenc Gimnázium bemutatkozó műsorát láthattuk, ahol az iskola tehetséges diákjai verssel, énekkel, tánccal szórakoztattak minket. Az egyik tanuló és édesapja bűvészműsorral lepte meg a közönséget, ami mindannyiunknak nagyon tetszett. Vacsora után ismerkedési estet tartottak az erkeles vendéglátó diáktársaink. Ötfős csapatokat alkotva irodalmi rejtvényeket kellett megoldanunk. Az Activity keretében ismert versrészleteket mutogattunk el, és apróhirdetést is írtunk Rómeó nevében.

Jól éreztem magam Gyulán, hiszen a szervezők nagyon precíz munkát végeztek, amit ezúton is köszönünk nekik.

Dózsa Eszter, 13. A

 

Édes anyanyelvünk verseny

2014. október 17-19. között 42. alkalommal adott otthont Sátoraljaújhely az Édes anyanyelvünk verseny országos döntőjének. A rendezvényen 115 magyarországi és határon túli versenyző mérte össze tudását. Komárom-Esztergom megyét Rucska Ferenc, gimnáziumunk 11. E osztályos tanulója képviselte.

Az első napon a verseny írásbeli fordulóján 3 órás, a nyelvészet szinte minden területét érintő komplex feladatlapot oldottak meg a diákok. Délután a Magyar Nyelv Múzeumát tekintették meg. Este a résztvevők a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium és Szakközépiskola tanulóinak igényes díszünnepségén köszöntötték a magyar nyelvet. Ünnepi beszédet mondott Medveczky Ádám, az MTV vezérigazgatója.

A második napon Kazinczy Ferenc szobrának megkoszorúzásával indult a program. Ezt követően a versenyzőknek három percben kellett elmondaniuk egy beszédművet a bíráló bizottság által kijelölt témák egyikéből. A délután folyamán került sor a verseny szakmai értékelésére, itt a bíráló bizottságok tagjai ismertették tapasztalataikat. A gimnázium I. kategória zsűrijének elnöke, Balázs Géza nyelvész, az ELTE tanára kiemelt néhány beszédet, és felajánlotta, hogy a rádióban, nyelvművelő műsorában felolvassa ezeket a műveket. Iskolánk diákja, Rucska Ferenc is ebben a megtiszteltetésben részesült. Este színházi előadáson vettek részt a tanárok és diákok.

Vasárnap reggel a hagyományokhoz híven Széphalom adott helyt a eredményhirdetésnek. A programban megkoszorúzták Kazinczy Ferenc sírját, majd a mauzóleum előtt kapták meg a legjobbak jutalmukat. A rangos megmérettetésen Rucska Ferenc a legmagasabb elismerésben részesült: Sátoraljaújhely város plakettjét nyerte el és 10 000 Ft pénzjutalmat kapott. Gratulálunk!

 

     
Felelős szerkesztő: Barsi Éva igazgató             Szerkesztő: Major-Rochlitz Ágnes