Hírek, események 2014/2015. tanév

A C parcella örökre üres marad

A holokauszt tatai eseményeinek dokumentálására vállalkozott a tatai Eötvös József Gimnázium német nemzetiségi kéttannyelvű osztályának hat tanulója. A projekt ötletgazdája a ZfA, a Külföldi Német Iskolák Koordinációs Központja volt, amely kiírt egy pályázatot „Erinnerungsjahr 2014” (2014 - az emlékezés éve) néven, azzal a céllal, hogy a projekt révén erősödjön a fiatalok történelmi tudata. A projektet a Tatai Televízió közreműködésével elkészült több mint egyórás kétnyelvű dokumentumfilm zárja le, amely a tatai zsidóság sorsát dolgozza fel.

Részletek

2015. június 10. (szerda) - Eötvös-szpartakiád

Beszámoló a versenyről - Galéria

Eötvös-szpartakiád 2015. június 10-én, szerdán 9 órától

A 250. tanév tiszteletére nagyszabású sportnapot szervez
az Eötvös József Gimnázium.

Helyszínek: az Eötvös József Gimnázium és az Olimpiai Edzőtábor sportlétesítményei

Sportágak:

asztalitenisz atlétika /5 próba/
IV. krcs. és V-VI. krcs.
floorball kézilabda kosárlabda
labdarúgás röplabda úszás triatlon  

Résztvevők: IV. korcsoportos /2000-2001/ megyei iskolák és V-VI. korcsoportos megyei és meghívott középiskolák /1995-1999/ diákjai: lányok-fiúk

Elérhetőség: eotvos.sportnap@gmail.com

Várunk minden sportolni vágyót!

Ballagás 2015. április 30. - Galéria

2015. május 15. (péntek) - A tudomány hétköznapjai

A 250 éves Eötvös József Gimnáziumban A TUDOMÁNY HÉTKÖZNAPJAI címmel indított előadásszorozat ötödik részéhez érkezett.

2015.május 15-én, pénteken 13 órai kezdettel

Dr. Szilassi Péter

a SZTE TTIK Természetföldrajzi és Geoinformatikai tanszékének docense tartja

Etiópia geográfus szemmel című előadását.

Az előadásra minden érdeklődőt szeretettel várunk
az Eötvös József Gimnázium dísztermébe.

Helyesírási verseny Gyulán

Gimnáziumunk diákja, Dózsa Eszter 13. A osztályos tanuló 11. helyezést ért el az Implom József Helyesírási Verseny országos döntőjén. Élményeiről, tapasztalatairól számol be rövid írásában. Gratulálunk a szép eredményhez!

Február utolsó hétvégéjén az Implom József Helyesírási Verseny döntőjén vettem részt felkészítő tanárommal, Csúzyné Harasztosi Julianna tanárnővel. A háromnapos rendezvénynek a névadó nyelvész-tanár városa, Gyula adott otthont. A verseny többfordulós volt, így az iskolai és a megyei megmérettetés után következett csak a Kárpát-medencei döntő, ahol határon túli diákok és magyarországi szakközépiskolások, szakiskolások valamint gimnazisták mérték össze tudásukat, külön-külön kategóriában.

A szervező iskola rendkívül sokszínű szabadidős programmal készült számunkra, hogy ne csak a versengésről szóljon az ott tartózkodásunk. Szobatársaimmal, a Nógrád megyei csapat tagjaival hamar összebarátkoztam. A helyesírási feladatlap megírása után bejártuk a szép fürdőváros látnivalóit – amelyek közül természetesen nem maradhatott ki a híres gyulai vár sem. Este az Erkel Ferenc Gimnázium bemutatkozó műsorát láthattuk, ahol az iskola tehetséges diákjai verssel, énekkel, tánccal szórakoztattak minket. Az egyik tanuló és édesapja bűvészműsorral lepte meg a közönséget, ami mindannyiunknak nagyon tetszett. Vacsora után ismerkedési estet tartottak az erkeles vendéglátó diáktársaink. Ötfős csapatokat alkotva irodalmi rejtvényeket kellett megoldanunk. Az Activity keretében ismert versrészleteket mutogattunk el, és apróhirdetést is írtunk Rómeó nevében.

Jól éreztem magam Gyulán, hiszen a szervezők nagyon precíz munkát végeztek, amit ezúton is köszönünk nekik.

Dózsa Eszter, 13. A

A 22. Arany János Irodalmi Verseny döntője

2015. április 24. és 26. között zajlott Tatán a 22. Arany János Irodalmi Verseny döntője. A verseny magyar munkaközösségünk szakmai munkájával valósult meg. Megrendezését segítette a Nemzeti Tehetség Program hoz benyújtott pályázatunk, amelynek sikerességéről a döntő előtti héten örömmel értesültünk, így az országos verseny az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával jöhetett létre.

A 9. és 10. évfolyamos irodalomszerető középiskolások az előző tanév végén meghirdetett olvasmánylistán szereplő művek ismeretéről, értéséről adtak számot írásban és szóban. Ebben az évben is szerepelt az olvasandók között Arany Jánoshoz kapcsolható mű – ezúttal Shakespeare Szentivánéji álom című darabjának fordítása -, emellett Eötvös József A falu jegyzője, Németh László Kocsik szeptemberben, Karinthy Frigyes Capillária, Thackeray A hiúság vására, Kertész Imre – Esterházy Péter Egy történet és Dragomán György A fehér király című alkotását kellett a diákoknak elolvasniuk. A novemberi írásbeli fordulók legjobbjai, az ország különböző középiskoláiból, ötvennyolcan vettek részt a döntőben.

A versenyzők és kísérőik tatai városnézésen vettek részt Csábiné Gazdag Elvira tanárnő vezetésével, majd az esti versenymegbeszélésen az ismerkedésen túl a lebonyolítás menetéről tájékoztattuk a vendégeinket.

A szombati megnyitón Michl József, Tata város polgármestere köszöntőjében a versenyhez kapcsolódóan az anyanyelv fontosságáról, a könyv szerepéről fejtette ki gondolatait, majd Barsi Éva igazgatónő nyitotta meg a versenyt. Az Eötvös József Gimnázium két tanulója, a tizenegyedikes Szabó Réka szavalatával, a tizenkettedikes Hóbor Noémi zongorajátékával tette ünnepélyessé a verseny kezdetét.

Délelőtt a résztvevők összehasonlító fogalmazást írtak az elolvasott művek alapján, majd a háromfordulós szóbelin két-két percben kellett beszélniük a művekhez kapcsolódó kérdésekről.

A verseny kísérő programjában a versek kaptak szerepet: az Égi kávéház műsorában Pilinszky János, József Attila, Kosztolányi Dezső megzenésített költeményei hangzottak el Árva Gábor, Mester Balázs és Szűcs József előadásában.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen öt arany-, tíz ezüst- és tizenkét bronzdiplomát vehettek át a döntő legjobbjai.

A versenyen résztvevő diákok és kísérőik közös ajánlólistát készítettek a következő évi olvasmányokhoz, a 23. Arany János Irodalmi Versenyhez.

Örömünkre szolgált, hogy két eötvösös diákunk is, Kovács Réka Csenge tizedikes – akinek felkészítő tanára Czina Lászlóné volt – és Sándor Kata kilencedik osztályos diákunk is ott szerepelt a legjobbak között, őt Farkas Valéria készítette fel a versenyre.

Csúzyné Harasztosi Julianna
a verseny szervezője
Eötvös József Gimnázium és Kollégium, Tata

2015. április 21. - Európa-nap

Az idei év Európa-napja sok tekintetben különleges volt. Hiszen 2015-ben nem csak iskolánk, az Eötvös József Gimnázium 250. születésnapját ünnepeljük, hanem a Deutsches Sprachdiplom (DSD) bevezetésének tizedik évfordulóját is.

Nem véletlen, hogy az előadó idén egy olyasvalaki volt, aki élő példája a német-magyar kapcsolatoknak, és identitásában is hordozza ezt a kettőséget. Hiszen az előkészítő diákworkshopnak is a saját önkép volt a témája, egy globalizálódó világban, ahol a nyelvtudás mobilitást jelent a felnövő generációk számára.

Wilhelm Droste lektor, műfordító és irodalomtörténész személye garancia volt a rendezvény sikerére. Előadását nem csak a diákok hallgatták élvezettel, hanem a meghívott vendégek is, többek között dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, valamint a DSD-program német képviselői Heinrich Heinrichsen koordinátor vezetésével.

A rendezvény második részét a visszaemlékezések és a volt végzős diákok elbeszélései határozták meg. Mindezek egy dologra rámutattak: Az identitás egy komplex kérdéskör, de az öntudat akkor a legszilárdabb, ha ehhez érzelmi kötődések is párosulnak. Egy fontos felismerés a ma rohanó és állandóan változó világában.

2015. április 22. (szerda) - A tudomány hétköznapjai

A tatai Eötvös József gimnázium Öveges programjának A tudomány hétköznapjai címmel indított sorozata negyedik előadásához érkezett A soron következő előadást április 22-én, szerdán 14.00 órai kezdettel Palotai Zoltán a Wessling Hungary Kft. környezetanalitikai üzletágvezetője … és VIZET PRÉDIKÁL …, avagy, amit az ivóvízről érdemes tudni címmel.

Palotai Zoltán a gimnázium volt diákjaként nem először tart színvonalas előadást az iskolában. Az előadás interaktív, a hallgatóság véleményét is keresi.

Egyre többször hallunk ivóvizeinkről abban a szóösszetételben, hogy vízkincs. Ez is mutatja, hogy korunk emberiségében érik az a felismerés, hogy a mindennapi ivóvizünk, amit eddig természetes adottságnak gondoltunk, olyan hatalmas értéket hordoz, amit nagyon meg kell becsülnünk, és nap mint nap tennünk kell érte, hogy ez a kincs rendelkezésre álljon.

Ehhez alaposan meg kell ismerni őt magát, a vizet. Látnunk kell az értékeit és az érzékeny pontjait, hogy tudatos vízfogyasztók lehessünk.

Csapvizet igyunk vagy ásványvizet? Használjunk-e házi víztisztító berendezést? Jelentenek-e veszélyt a hormonok vagy más a gyógyszermaradványok az ivóvízben?

Ezekre a gyakran feltett kérdésekre is keressük a választ a Föld napján.

Az előadásra minden érdeklődőt szeretettel várnak az Eötvös József Gimnáziumba.

2015. árpilis 21. (kedd) - Európa-nap

Előadó: Wilhelm Droste, lektor, irodalomtörténész és műfordító

09: 00 – 10:45 Előkészítő workshop diákoknak – „Identitás”

11: 00 „Német-magyar találkozási pontok a nemzetek Európájában” című rendezvény kezdete

11: 10 a workshop munkáinak bemutatása, beszélgetés

11: 30 Wilhelm Droste vitaindító előadása

11: 55 Beszélgetés Wilhelm Drostéval az európaiságról

A rendezvény után a DSD német állami nyelvvizsga iskolánkban való bevezetésének 10. jubileumát ünnepeljük. Erre az ünnepségre is szeretettel várjuk.

Részletes program

 

Tudományos játszóház PLUSZ április 18-án délelőtt a Várudvarban

(rossz idő esetén a Művelődési Házban)

Színes és hangos, meghökkentő és játékos mutatványok
az egész családnak.

Játszunk a vízzel, fénnyel, levegővel és sok minden mással.

Pénzt varázsolunk egy darab papírból, és készítünk együtt még sok más hasznos dolgot.

Vetélkedünk, sportolunk és egy kicsit tanulunk.

A gyönyörű környezetben fél tíztől délig várjuk
sok szeretettel a kisebb és nagyobb gyerekeket szüleikkel és nagyszüleikkel együtt!

Az Eötvös József Gimnázium,
a Kőkúti Általános Iskola
és a Vaszary János Általános Iskola tanárai és diákjai

2015. április 10. (péntek) - Vakablak

2015. április 10-én, pénteken a tatai Eötvös József Gimnázium dísztermében a Vakablak zenés, irodalmi kávéház újra megnyitja kapuit, melyre szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját!

A főpincér mai ajánlata:

1630 Petruska András előadóművész Határtalan játék című koncertje

1715 – 1730 Szünet

1730 Cserna-Szabó András író Bandi a levesben című előadása

1815 – 1830 Szünet

1830 Eötvös-gála a gimnázium diákjainak műsora

1915 – 1930 Szünet

1930 Lévai Ádám képgrafikus, művésztanár kiállításának megnyitója

1940 Diák-Toll a gimnázium diákjainak verses összeállítása

2000 – 2015 Szünet

2015 Elsa Valle és Winand Gábor Acapella koncertje

2100 A kávéház zárása

„Pro Talento – A tehetségért emlékplakett”

„Pro Talento – A tehetségért emlékplakett díjat” kapott iskolánk tanára, Sándor Mária.

Sándor Mária tanárnő az Arany János Tehetséggondozó Programban végzett kiemelkedő, áldozatos munkájáért „Pro Talento – A tehetségért emlékplakett díjat” kapott.

A díjat az Arany János Tehetséggondozó Program 15 éves jubileumi ünnepségén 2015. március 19-én Balog Zoltán miniszter úr adta át.

Gratulálunk!

 

2015. március 27. (péntek) - FŰBEN-FÁBAN orvosság

A SOTE partnerkapcsolat jegyében

FŰBEN-FÁBAN orvosság címmel előadást tart iskolánkban

DR. BÉNI SZABOLCS

a SOTE gyógyszerésztudományi karának docense.

Időpont: 2015. március 27. péntek 14:00 órától, helye: díszterem

Mindenkit szeretettel várunk!

Természettudományi munkaközösségek

2015. március 13. - Iskolai ünnepély

Bolyai Matematika Csapatverseny 9-12. osztály

A Bolyai Matematika Csapatverseny 9-12. osztály kategóriájában a Pannónia körzet tanári fődíját Krisztin-Németh Andrea, gimnáziumunk tanára kapta.

A díj odaítélésekor a felkészítő tanár versenyző diákjainak nagy számát és azok eredményességét vette figyelembe a versenybizottság.

Gratulálunk!

 

 

 

In memoriam dr. Körmendi Géza

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy
gimnáziumunk nyugalmazott igazgatója,

dr. Körmendi Géza elhunyt.

1967 és 1983 között, 16 éven át vezette intézményünket,
mely meghatározó időszak volt városunk és iskolánk életében.

Eötvös József Gimnázium és Kollégium

 

Körmendi Géza
(1929 – 2015)

2015. február 18. - Eötvös-szivárvány

Eötvös-szivárvány lesz

2015. február 18-án, szerdán 15.00 órakor

a tatai Eötvös József Gimnázium dísztermében.

Ablak az égre címmel beszélgetést tartunk Kálloy Molnár Péter színművésszel.

A programot Száraz-Nagy Réka és Vatai Katalin, 12. A osztályos diák vezeti.

2015. február 13. - Klub 14

Szeretettel várunk 2015. február 13-án, pénteken 19.00 órára
az Eötvös József Gimnázium Kollégiumába (Tata, Fáklya u. 4.) következő összejövetelünkre.

Vendégünk: „Dr. Tóth”, az RTL népszerű orvosi talkshow-jának műsorvezetője

Dr. Tóth Tamás obezitológus, táplálkozási szakértő, volt Eötvös-diák, az egészséges táplálkozásról tart előadást.

Tartalmas estét kívánunk!

 

A suli jegyzője

A suli jegyzője immáron második alkalommal vállalkozik arra, hogy feljegyezze számotokra az iskolai élet történéseit. De nemcsak eseményekről emlékezünk meg, hanem lehetőséget biztosítunk arra, hogy tehetségeteket kamatoztathassátok: Ha szerettek írni, fotózni, verselni, rajzolni stb., keressétek meg osztályotok DÖK-képviselőjét. A suli jegyzője második száma is rajta keresztül érhető el. Egy rövid ízelítő az aktuális számból.

 

 

Kreatív workshop kiállítás

A Kreatív workshop idén februárban is szeretné meglepni a gimnázium közösségét egy kiállítással, amely az elmúlt hónapok gazdag fotós termését tárja a nyilvánosság elé. Ez alkalommal arra vállalkoztunk, hogy vendégfotósok, ebben az esetben volt Eötvösös diákok munkáit is bemutassuk.

Mogyorósi Norbert neve ismerősen csenghet, már többször állított ki képeket, Slezsák Dániel egyetemi hallgató (érettségi: 2012) első alkalommal mutatja be alkotásait.

A kiállítás megtekinthető a főépület földszintjén, a büfé mellett található faliújságon. Továbbra is várunk új fotósokat; jelentkezés Guth Richard tanár úrnál személyesen, Facebookon vagy a richardguth@hotmail.com e-mail címen.

 

2015. február 2. - Eötvös-diákok a tudomány vonzásában

Az Eötvös-diákok a tudomány vonzásában sorozatunk keretében

Dr. Fehérvári Imre
klinikai sebész főorvos SOTE transzplantációs klinika tart előadást

Emberi recycling címmel

Az előadás helye, időpontja: 2015. február 2. (hétfő) 10.00 díszterem

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

a természettudományos munkaközösségek

2015. február 2. - Eötvös-diákok a tudomány vonzásában

Az Eötvös-diákok a tudomány vonzásában sorozatunk keretében

Dr. Eigner Bernadett
egyetemi adjunktus, pszichopedagógus ELTE BGGYK tart előadást

Kapcsolataink világa - a kezdetektől a párkapcsolatokig címmel

Az előadás helye, időpontja: 2015. február 2. (hétfő) 11.00 díszterem

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

a természettudományos munkaközösségek

 

2015. február 2. - Eötvös-nap

Időpont
Terem
Előadó Téma
10 óra
díszterem
Dr. Fehérvári Imre Emberi recycling
11 óra
díszterem
Dr. Eigner Bernadett Kapcsolataink világa - a kezdetektől a párkapcsolatokig
10 óra
csarnok
Dr. Róka András Az elektronok sokoldalúsága
11 óra
csarnok
Gurisatti Gyula Búvárúszó
10 óra
14
Szakály Nikolett Az exobolygók egzotikus világa
11 óra
14
Német Nikolett Miért nem kvantumteleportálva jöttem ide Pestről?
10 óra
30
Marschall Bence A fitnesz élettana - érdekességek az emberi testről
11 óra
30
Almády Balázs Orvosi fizika
10 óra
U2
Adamik Dániel IT nagyvállalati környezetben - Enterprise IT
10 óra
42
Golyán Ádám Történelmi tévhitek
11 óra
42
Eötvös-pályázat
10 óra
11
Oláh András A természetvédelem és a környezetvédelem ellentétei
11 óra
11
Kerner Péter Az Eötvösből a járműiparba
10 óra
20
Kis Márta Játékos matematika
11 óra
20
Dóczi Rita Az orvosi diagnosztika denevérei
10 óra
22
Bodor Áron A fény éve kapcsán - fény és anyag
11 óra
22
Nagyné Eördegh Gabriella Párhuzamos látópályák, avagy mit lát az agyunk mélye?
11 óra
33
Szűcs József Radnóti műsor

2015. január 27. (kedd) - A tudomány hétköznapjai

A 250 éves Eötvös József gimnáziumban új programszorozat indul
A TUDOMÁNY HÉTKÖZNAPJAI címmel.

A nyitóelőadást január 27-én, kedden 14.30 órai kezdettel
Dr. Sükösd Csaba,
a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)
Nukleáris Technikai Intézetének címzetes egyetemi tanára tartja
Atomenergia a 21. század elején címmel.

Az előadásra minden érdeklődőt szeretettel várunk
az Eötvös József Gimnázium dísztermébe.

 

Eötvös tanulmányi versenyek

Szeretettel készített cipősdobozok!  

Az Eötvös József Gimnázium lelkes diákjai idén is örömmel csatlakoztak a Magyar Református Szeretetszolgálat által meghirdetett „Nyilas Misi Karácsonya” cipősdoboz akcióhoz.

A diákok órák után csapatmunkában összedolgozva töltötték meg a cipősdobozokat ajándékokkal. Néhányan személyhez szóló levelet is mellékeltek a csomagokba.

Reméljük, hogy sok gyermek karácsonyát sikerül boldogabbá tenni!

 

 

Meghívó

„…emberek, gondoljatok ma rá,
S gondoljatok rá holnap és minden áldott
Napján e múló életnek, s legyen
A betlehemi énekből öröm,
A karácsonyi álomból valóság
És békessége már az embereknek!”
Juhász Gyula

 

Szeretettel meghívjuk diákjaink karácsonyi műsorára, amelyet

2014. december 17-én, szerdán 17.30 órakor rendezünk gimnáziumunk dísztermében.

Eötvös József Gimnázium és Kollégium

Műsor

2014. december 4. - Könyvbemutató

Ifj. dr. Rabár Ferenc
A tatai piarista f
őgimnázium története (1900-1944) című könyvének bemutatója
2014. december 4-én (csütörtök) 17 órakor lesz
az Eötvös József Gimnázium dísztermében.

Köszöntőt mond Michl József polgármester és Perger Gyula múzeumigazgató. A könyvet bemutatja a szerző.

2014. december 3. - Meghívó

Kedves Kollégánk!

Szeretettel hívunk és várunk
a TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0014
A Tatai Eötvös József Gimnázium Öveges Programja című pályázat keretében megvalósult
természettudományi laboratóriumunk első szakmai napjára.

Időpont: 2014. december 3. szerda 14.30

Helyszín : a díszterem és a laborok

Program:

Köszöntő - A laboratórium munkatársainak bemutatása - Barsi Éva igazgató

Az Öveges-program ismertetése - Magyar Csabáné laborvezető

A laboratórium helyiségeinek bejárása

Színes és meglepő természettudományi kísérletek - vizsgálódás egyénileg és csoportokban

Állófogadás és kötetlen beszélgetés a 49-es teremben

Megtisztelő jelenlétedre feltétlenül számítunk!

Barsi Éva és Magyar Csabáné
igazgató   és   laborvezető

 

Eötvös-diákok bécsi tanulmányúton

Ez a nap Ugrai Réka számára is más volt, mint egy szokványos tanítási nap. A tatai Eötvös József Gimnázium német nemzetiségi kéttannyelvű osztályának a diákja egy fogtechnikusi laborban vendégeskedett és szerzett tapasztalatokat. Hiszen ez is volt a célja annak a tanulmányi kirándulásnak, amely immáron második alkalommal került megrendezésre végzős diákok számára. Az Eötvös József Gimnázium, mint DSD (Deutsches Sprachdiplom)-vizsgaközpont, nagy hangsúlyt fektet a német nyelv népszerűsítésére és diákjai német nyelvi kompetenciájának fejlesztésére. A német munkaközösség éves munkatervében ezért fontos szerep jut az ilyen és hasonló programoknak.

Nagy várakozás előzte meg Ugrai Réka látogatását. De nem csak rá volt ez igaz, hanem a tanulmányi kirándulás többi résztvevőjére is. A nap összességében hasznosnak bizonyult. Van, aki már most biztos benne, hogy azon négy, idén érettségizett eötvösös diák nyomdokaiba fog lépni, akik immáron a bécsi hallgatói közösség oszlopos tagjaivá váltak. Mások még kiváróak és pár év múlva szeretnének nekifutni ennek a kihívásnak. Ugrai Rékát csak megerősítette hitében ez a tanulmányi kirándulás. Így lehet, hogy jövőre ő a fogtechnikai labor tulajdonosának a nyomdokaiba fog lépni, aki hercegovinai horvátként annak idején Bécsben próbált szerencsét és találta meg számításait.

Tovább

Édes anyanyelvünk verseny

2014. október 17-19. között 42. alkalommal adott otthont Sátoraljaújhely az Édes anyanyelvünk verseny országos döntőjének. A rendezvényen 115 magyarországi és határon túli versenyző mérte össze tudását. Komárom-Esztergom megyét Rucska Ferenc, gimnáziumunk 12. E osztályos tanulója képviselte felkészítő tanára, Czina Lászlóné, kíséretében.

Az első napon a verseny írásbeli fordulóján 3 órás, a nyelvészet szinte minden területét érintő komplex feladatlapot oldottak meg a diákok. Délután a Magyar Nyelv Múzeumát tekintették meg. Este a résztvevők a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium és Szakközépiskola tanulóinak igényes díszünnepségén köszöntötték a magyar nyelvet. Ünnepi beszédet mondott Medveczky Ádám, az MTV vezérigazgatója.

A második napon Kazinczy Ferenc szobrának megkoszorúzásával indult a program. Ezt követően a versenyzőknek három percben kellett elmondaniuk egy beszédművet a bíráló bizottság által kijelölt témák egyikéből. A délután folyamán került sor a verseny szakmai értékelésére, itt a bíráló bizottságok tagjai ismertették tapasztalataikat. A gimnázium I. kategória zsűrijének elnöke, Balázs Géza nyelvész, az ELTE tanára kiemelt néhány beszédet, és felajánlotta, hogy a rádióban, nyelvművelő műsorában felolvassa ezeket a műveket. Iskolánk diákja, Rucska Ferenc is ebben a megtiszteltetésben részesült. Este színházi előadáson vettek részt a tanárok és diákok.

Vasárnap reggel a hagyományokhoz híven Széphalom adott helyt a eredményhirdetésnek. A programban megkoszorúzták Kazinczy Ferenc sírját, majd a mauzóleum előtt kapták meg a legjobbak jutalmukat. A rangos megmérettetésen Rucska Ferenc a legmagasabb elismerésben részesült: Sátoraljaújhely város plakettjét nyerte el és 10 000 Ft pénzjutalmat kapott. Gratulálunk!

2014. november 17. - MEGHÍVÓ

A 250 éves tatai Eötvös József Gimnázium meghívja Önt és kedves barátait a 2014. november 17-én, hétfőn 17 órakoraz iskola dísztermében tartandó rendezvényére, könyvpremierjére.

Villányi László KIMMÉRIA című kötetét, melynek grafikáit Lévai Ádám készítette, bemutatja Jász Attila költő, főszerkesztő és Wehner Tibor író, művészettörténész.

Közreműködnek a gimnázium tanulói. A kötet a helyszínen megvásárolható.

 

2014. november 8. - 35. Öveges József Emlékverseny

„Csak az az ismeret érdemes a tudás névre, aminek alkalmazásához is értünk.” Öveges József

Iskolánk matematika és fizika munkaközössége 35. alkalommal rendezte meg az Öveges József Emlékversenyt, amelyen 9-10. évfolyamos diákok mérték össze tudásukat. Idén 26 iskola 104 tanulója vett részt az országos döntőn.

A versenyzés mellett a diákok Öveges kísérleteket végeztek és meghallgathatták Nagyné Csóti Beáta „Gördülékeny matematika” című előadást. A megemlékezést, a tavalyi győztes zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium diákjai tartották.

Az első helyen a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium csapata végzett. Iskolánk diákjai is nagyon jól szerepeltek, Jakabovics Luca 10. D osztályos tanuló matematikából 2. helyezést ért el, Krisztik Bálint 9. D osztályos tanuló pedig fizikából 11. lett.

Galéria

2014. november 5. - Salátabár

Hagyományainkhoz híven idén is megrendeztük a diákok és tanárok körében is egyaránt népszerű salátabárt, amelyre 13 osztály nevezett.

Az első szünetekben a csapatok előkészítették „saláta-bemutatóikat” és várták a kóstolókat.

A zsűri értékelte az elkészített ételeket, a tálalást, az ételek kínálásának módját és a figyelemfelhívó rajzokat, illetve a recept leírásokat. 1. helyezett 11. E 2. helyezett 10. D 3. helyezett 12. F különdíjas 11. D.

 

250 éves évforduló - november - matematika és fizika munkaközösség

Iskolánk 250 éves évfordulója alkalmából novemberben a matematika és fizika munkaközösség szervez szakmai programokat.

NOVEMBER 4. Az Öveges levelezős verseny eredményhirdetését tartjuk 14 órakor.

NOVEMBER 8. Munkaközösségeink immáron 35. alkalommal szervezik meg az Öveges József Emlékversenyt, ahová 20 vendégiskola 22 csapatát várjuk.

NOVEMBER 13. A Konkoly-Thege Matematikaversenyre Ógyallára kaptunk idén is meghívást, hat tanuló képviseli iskolánkat.

A következő négy napon mindkét 20 perces szünetben játékokkal, rejtvényekkel és ajándékokkal várjuk iskolánk tanulóit:

NOVEMBER 17. Számkeresztrejtvények, sudokuk, bűvös négyzetek

NOVEMBER 18. Rubik-játékok

NOVEMBER 19. Logikai játékok

NOVEMBER 20. Fizikai kísérletek

NOVEMBER 21. Matematika háziversenyt tartunk minden évfolyamon.

NOVEMBER 24-25. Nyílt órákat tartunk az általános iskolásoknak.

„Akkreditált Kiváló Tehetségpont” 

A tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium kiérdemelte az „Akkreditált Kiváló Tehetségpont” védjegyet.

A tehetséggondozást támogató pályázatokat is megvalósító intézmények munkájának magas szakmai színvonalát hivatott garantálni a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács által kiadott „Akkreditált Kiváló Tehetségpont” védjegy. A tehetséghálózat minőségbiztosítása új fejezethez érkezett 2014-ben, ismét vizsgálták intézményünket és elnyertük a kiválósági címet, amely jelzi, hogy a jól működő tehetséggondozó intézmények közé tartozik gimnáziumunk és képesek vagyunk a fenntartható magas színvonalú működésre.

2014. október 23. - Iskolai ünnepély

Diákújság - A suli jegyzője

A suli jegyzője - hagyománytisztelet és modernitás jellemzi az iskola új, diákok szerkesztette lapját. A lap nem titkolt célja, hogy plattformként szolgáljon az iskola közösségének. A cikkek szerzői elsősorban diákok, akik a saját szemszögükből próbálják bemutatni iskolánk életét, a közösség élményeit és eredményeit. A suli jegyzőjét egy szellemi műhelynek képzeljük el, amelyhez bárki csatlakozhat. Tekintsenek / tekintsetek meg egy kis ízelítőt a Kreatív workshop jóvoltából, amely a jövőben maga is aktívan támogatni fogja az iskolaújság munkáját.

2014. október 16., csütörtök - Eötvös-szivárvány

A II. Ifjúsági Olimpiai Játékok megyei hősei

Az idei első Eötvös-szivárvány vendégei a II. Ifjúsági Olimpiai Játékokon, Nanjingban szenzációsan szereplő megyei sportolók és edzőik voltak:

Esztergályos Patrik párbajtőrvívó egyéniben arany, csapatban ezüstérmes , a tatai Református gimnázium tanulója és edzője Partali Csaba;
bronzérmes gerelyhajító Schmölcz Márk Xavér, a tatabányai Kossuth szakközép tanulója és edzője, Schaeffer Tamás; valamint
Luterán Petra magasugró, a tatabányai Árpád gimnázium tanulója: a 4. helyezett és edző-édesapja, Luterán László.

A vendégek meséltek a felkészülés részleteiről, a kvalifikáció nehézségeiről és a kínai helyszín és verseny felejthetetlen élményeiről is beszámoltak. Az edzők nagy jövőt jósolnak a három nagyon szimpatikus tanítványnak és bíznak a sikeres szakmai együttműködésben.

A vendégeket stílszerűen az Eötvös gimnázium legjobb lány magasugrója, Dávid Mercédesz, a legjobb fiú gerelyhajítója, Szabó Gábor, valamint a legjobb párbajtőrvívója, Molnár Petra kérdezte, Kovács András tanár úr segítségével. A beszélgetés során sok képet, videót és egyéb érdekességet mutattak a vendégek, de a fénypont az volt, amikor az ifi olimpiai érmekkel és tulajdonosaikkal közös képet készíthettek a jelenlévők.

Bizonyosan hallani fogunk róluk a jövőben is!

2014. október 10-11. - „Erdők, mezők ehető, iható, gyógyító kincsei” környezetvédelmi verseny

„Erdők, mezők ehető, iható, gyógyító kincsei” környezetvédelmi verseny az Arany János Tehetséggondozó Program diákjai számára

2014. október 10-11-én rendezte meg a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium a szokásos környezetvédelmi versenyét az Arany János Tehetséggondozó Programban tanuló diákoknak. Iskolánk csapata a sikeres prezentáció elkészítése után jutott a döntőbe, ahol a „termelői piacon” egy, az általuk elkészített egészséges terméket kellett bemutatniuk. Tanulóink kecskesajt készítésére vállalkoztak. Október 6-án Hűvös-Récsi Annamária segítségével hozták létre a kakukkfűvel ízesített terméket. A termék logóját Lévai Ádám tanár úr rajzolta meg.

A termék elkészítéséről videót is készítettek tanítványaink, ebben Riz Szabolcs 13. F osztályos tanuló volt segítségükre.

A termék logója.

Tervezte Lévai Ádám

A döntő másnapján háromfordulós tesztversenyen mérhették össze tudásukat a program tanulói. Csapatunk a 10 döntőbe jutott csapat közül az előkelő második helyet szerezte meg, mindössze két ponttal lemaradva a nyertes mezőberényi csapat mögött. A csapat tagjai: Mészáros Cintia, Hidasi Gergő, Mészáros Andrea a 12. F osztály tanulói.

 

 

2014. október 7-8. Diákkirály-választás

Mint minden évben, idén is a kampányhét jelentette a diákok mentsvárát az év eleji hajtás közepette. A változatos programok és a süteménytenger, amivel a végzős osztályok árasztották el az alsóbb éveseket, néhány napra teljesen felvillanyozta az Eötvös légkörét. A szünetekben a diákok a folyosókon gyűltek össze egy kis diszkóra, és az órák is békésebb légkörben zajlottak a feleletmentesítőknek köszönhetően. Természetesen ezeket is a kampányoló osztályok osztogatták.

Majd a hét méltó zárásaként következett a diáknap, melyen újabb műsorözön várta az eötvösösöket. Ezek megszervezéséből azonban már minden osztály kivette a részét. Osztályonként két-két programmal készültek a diákok, így az osztályok egymást szórakoztathatták. A nap kezdetén kihirdették az idei diákkirályt, aki az előző napon leadott szavazatok alapján nyerhette el ezt a rangos címet. A győztes Nagy Márton és a 12. D osztály lett.

Vatai Katalin 12. A

 

Eötvösös sikerek az 1. „Tatai Kővadász” versenyen

A verseny célja az önálló kutatás, a megfigyelések dokumentálása a természettudós lét kipróbálása, a tájékozódási képesség és a megfigyelési készség fejlesztése. Jelmondata az „Ismerd meg, szeresd meg, légy büszke rá és védd meg!” volt.

Tanítványaink szeptember 9-én felkészítésen vettek részt a Geológus Kertben, ingyenes szakvezetés keretében ismerkedtek meg a helyi kőzetekkel.

Az adatgyűjtés szeptember 6-28. között zajlott az önálló „terepi” munkával, Tata bejárásával, a kőanyag térképezésével.

Az Arany János Tehetséggondozó Program tanulói jól teljesítettek a versenyen és egy 3 napos mátrai kirándulást nyertek, részt vehetnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem környezettanszakos hallgatóinak terepgyakorlatán.

A csapat tagjai Balázs Krisztina, Dánél Bernadett, Stefán Melissza, Végh Barbara, felkészítő tanáruk Barna Katalin volt.

2014. szeptember 20. - MATATATURA - Természettudományok és matematika a természetben

Idén ötödik alkalommal rendeztük meg a Tata-túra „Természettudományok és matematika a természetben” elnevezésű vetélkedőnket. Szerencsére az időjárás is jól alakult, napsütéses szép időben járták végig a csapatok az állomásokat.
38 általános iskolás és 26 gimnazista csapat vett részt a versenyen.

Nagyon szépen szerepelt az összes csapat: a 26-ból 20 csapat mind a 10 főállomásbeli feladatot megoldotta, vagyis beért a célba. A rangsort az időtényező döntötte el: aki hamarabb ért be, az nyerte közülük a versenyt.

A gimnazista csapatok eredménye. Az általános iskolások eredménye a Vaszary János Általános Iskola honlapján tekinthető meg.

Stockholm Junior Water Prize 2014

Idén iskolánk diákjai képviselték Magyarországot a Nemzetközi Ifjúsági Vízdíj döntő versenyén Stockholmban. A csapat tagjai Li Claudia, Mayer Lívia és Sebestyén Nikolett voltak.

A World Water Week keretében (3300 résztvevő, 145 országból) a svéd fővárosban rendezett versenyen 29 ország 61 diákja vett részt.

A tatai csapat "Our water is our future" című munkájának középpontjában az ivóvízfogyasztási szokások álltak, különös tekintettel a csapvíz kontra ásványvíz témájára.

 

Tovább

Ökumenischer Jugenddienst (ÖJD) építőtábor

Nem ez az első alkalom, hogy eötvösös diákok vesznek részt az Ökumenischer Jugenddienst (ÖJD) építőtáborában: Hagyománnyá kezd válni, hogy diákjaink ilyen módon fejlesztik német (és angol) nyelvtudásukat, erősítik nemzetközi kapcsolataikat. Az ÖJD „ajánlata” vonzó: Két hét fiatalokkal, programok, együttlét és karitatív tevékenység, amely erősíti a diákok felelősségérzetét és szociális érzékenységét. A visszajelzések az elmúlt években rendre pozítivak voltak.

Részletek

 

 

 

Felelős szerkesztő: Barsi Éva igazgató             Szerkesztő: Major-Rochlitz Ágnes