MATEMATIKA MUNKAKÖZÖSSÉG

 

2890 Tata
Tanoda tér 5.
   Tel: 34/587-560
   Fax: 34/487-844
eotvos@eotvos-tata.sulinet.hu

 

2023/2024. tanév

 

2023. szeptember 16-án lezajlott a MaTataTúra, amelynek szervezésében a gimnáziumunk is részt vett. Az időjárás is kedvező volt, kellemes meleg, napsütés fogadta a versenyzőket.

Körülbelül 150 diák vett részt a versenyen, zömében általános iskolások (7. és 8. osztályosok), de a gimnazisták (9. és 10. osztályosok) is képviseltették magukat.

A versenyt közösen szervezi az Eötvös József Gimnázium és a Vaszary János Általános Iskola.

A gimnazisták körében a következő eredmény alakult ki:

1. helyezettek:

 

 

2. helyezettek:

 

 

3. helyezettek:

 

Skrován Lídia

10. D

 

Luigitsch Lara

10. C

 

Mika Boglárka

9. D

Tasnádi Zsófia

10. D

 

Ludvai Dorina

10. C

 

Eninger Adél

9. D

Rossz Emese

10. D

 

Nagy Flóra

10. C

 

Luigics Dorka

9. D

 

 

 

 

Schwarczenberger Hanna

9. D

 

2022/2023. tanév

 

2022. szeptember 24-én lezajlott a 12. MaTatatúra, amelynek szervezésében a gimnáziumunk is részt vett.

Körülbelül 160 diák vett részt a versenyen, zömében általános iskolások (7. és 8. osztályosok), de a gimnazisták (9. és 10. osztályosok) is képviseltették magukat.

A versenyt közösen szervezi az Eötvös József Gimnázium, és a Vaszary János Általános Iskola.

A gimnazisták körében a következő eredmény alakult ki:

1. helyezett  
Skrován Lídia 9.D
Rossz Emese 9.D
Fenyvesi Márk 9.D
Tóth Levente Máté 9.D
2. helyezett  
Gombási Noémi Renáta 9.D
Tasnádi Zsófia 9.D
Bokréta Sára 9.D
Szeidemann Ábel 9.D
3. helyezett  
Kádas Dániel 10.D
Kiss Dávid 10.D

 

 

2021/2022. tanév

 

2021. szeptember 25-én lezajlott a XII. MaTata-túra a Vaszary János Általános Iskola és az Eötvös József Gimnázium és Kollégium szervezésében. Szponzorunk a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság volt.

Verőfényes szép őszi nap volt szerencsénkre, mert a jó idő minden évben sokat jelent a verseny hangulata szempontjából, lévén a szabadban rendezzük meg ezt a programot. Bár a tavalyi év kimaradt a járvány miatt, de idén újra itt köszönthettünk 27 általános iskolai és 7 gimnazista csapatot.

A verseny 10-kor kezdődött és 13 órakor ért véget. A gimnázium épületébe vissza érkező csapatok a laborban érdekes fizikai kísérletek megcsodálásával tölthették azt az időt, amíg az eredmények feldolgozása zajlott.

A helyezések a gimnazisták körében a következőképpen alakultak:

1. helyezett

Rossz Koppány 10. D

Krüpl Balázs 10. D

2. helyezett

Judea-Farkas Bence 9. D

Orosz Ádám 9. D

Zalavári Miklós 9. D

Bálint Márton 9. D

3. helyezett

Molnár Sára 9. C

Csenki Kata 9. C

Kiss Dávid 9. D

Katona Marcell 9. D

 

A helyezetteknek gratulálunk! Jövőre pedig újra ugyanitt várunk benneteket!

 

2019/2020.

40. Öveges József Emlékverseny
2019. november 9.

40 éve magas színvonalon a tehetséggondozás szolgálatában

1980 óta minden év novemberében megrendezésre kerül az Öveges József nevét viselő emlékverseny a tatai Eötvös József Gimnáziumban. Az országban egyedülállónak számító megmérettetés Ádám Árpád tanár úr ötlete nyomán indult. A gimnázium matematika és fizika szakos tanárai az ország egyik legrégebbi versenyét szervezik kilencedikes és tízedikes diákok számára. A magas színvonalat jelzi, hogy a reál képzés területén nagy hagyományokkal bíró intézmények közül több is képviselteti magát az országból. A verseny népszerűsége töretlen: van olyan iskola, amely mind a negyven alkalommal részt vett az eseményen. A versenyszervezők deklarált célja, hogy a tanulók figyelmét a matematikára, a fizikára és a környezetvédelemre irányítsák, lehetőséget adjanak a tantárgyakhoz szorosan nem kapcsolódó szöveges, táblázatos, grafikonos információk kezelésének gyakorlására, felismerjék a tehetséges, jó versenyzőket. Természetesen fontos Öveges József munkásságának, kísérleteinek, pedagógiai módszereinek megismertetése is. Ezért a rendezvény minden alkalommal megemlékezéssel kezdődik: az előző év nyertes csapata méltatja a professzort, illetve ismerteti életrajzát a jelenlevőkkel. A dolgozatok megírása előtt a tatai gimnazisták egyszerű fizikai kísérletekből tartanak ízelítőt a vendégeknek.

 

2019. szeptember 14-én lezajlott a 10. olyan MaTataTúra, amelynek szervezésében a gimnáziumunk is részt vett. Az időjárás is a jubileumnak megfelelően nagyon jól alakult, kellemes meleg, napsütés fogadta a versenyzőket.

Körülbelül 200 diák vett részt a versenyen, zömében általános iskolások (7. és 8. osztályosok), de a gimnazisták (9. és 10. osztályosok) is képviseltették magukat.

A versenyt közösen szervezi az Eötvös József Gimnázium, a Vaszary János Általános Iskola és a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság.

 

Tortás tesztek

A versenyt 2019. szeptember 6-án Kerényi Péter, Kátai-Pál Bence, Varga Ádám volt Eötvös diákok szponzorálásával hetven diák részt vételével tartottuk.

Az első három helyezett jutalma egy-egy torta volt, melyet a diákok együtt fogyasztottak el.

1. helyezett: Varga Dániel 10. D

2. helyezett: Illés Levente 11. A

3. helyezett: Hegedüs Péter 12. A

 

 

 

 

2018/2019.

Az Arany János Tehetséggondozó Program Iskoláinak Matematikaversenyén országos 5. helyezett lett Boros Ildikó 11.B osztályos tanuló.

 

Kenguru Nemzetközi Matematikaverseny

Engler Csilla 9. KNY osztályos tanuló országos 4. helyezést ért el.

 

Zrínyi Ilona Matematikaverseny

Varga Dániel 9. D osztályos tanuló országos 31. helyezést ért el.

A Közép-Dunántúli régióban iskolánk első helyezett lett, egy évig őrizhetjük a vándorkupát.

 

 

 

 

2018. szeptember 15.

Az idén immár 9. alkalommal adott helyszínt a MaTata-túrának az Eötvös Gimnázium. Két korcsoport versenyzett szeptember 15-én: a 7.-8. osztályosok és a 9.-10. osztályosok. Négy fős csapatokat alkotva oldották meg a diákok a feladatokat a gimnázium körül kialakított állomásokon.

Idén végre szerencsénk volt az időjárással, ami fontos összetevője egy szabadban megtartott versenynek: szép napsütésben zajlott le a rendezvény.

A verseny szervezői az Eötvös József Gimnázium, a Vaszary János Általános Iskola és idén a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság is bekapcsolódott a szervezésbe.

A gimnazisták eredményei:

6 csapat beért a célba a verseny vége előtt, megoldva az összes főfeladatot. A sorrendet köztük a felhasznált idő döntötte el.

1. helyezett
Tatabányai Árpád Gimnázium
Juhász Ágnes 
Bakos Lóránt 
Kutnyánszky Janka
Varga Vince
2. helyezett
Eötvös József Gimnázium
Sibalin Anna
Illés Levente
Andai Roland
Takács Dorottya
3. helyezett
Eötvös József Gimnázium
Pőcze Petra
Major Lili
Vörös Noémi
Hörömpöli Ádám

További helyezettek

 

2017/2018.

Természettudományok és matematika a természetben

2017. szeptember 16.

Beszámoló

Ugyanúgy jártunk, mint tavaly: egész éjjel és reggel is esett az eső. Ezért nem a szabadban tartottuk meg a versenyt, hanem az épületen belül, némileg megváltozott feltételekkel.

Az időtartam 3 óra helyett 1,5 óra volt, s minden csapatnak 20 kérdésre kellett válaszolnia.

17 gimnazista csapat indult a versenyen.

A verseny végén, amíg az eredményhirdetésre vártak, lehetőségük volt megtekinteni az Eötvös természettudományos laborját, ahol dr. Szeidemann Ákos Tanár Úr érdekes kísérleteket mutatott be a lelkes közönségnek.

A helyezéseket a jól megoldott feladatok száma, és a befejezés időpontja döntötte el.

 

2016/2017.

Öveges József Emlékverseny - 2016. november 12.

Idén 37. alkalommal rendeztük meg az Öveges József Emlékversenyt, melyen húsz iskola, száztizenkét diákja mérte össze tudását. A megemlékezésen a következő anekdota hangzott el a professzorról:

Közismert a történet a kismama levelező hallgatóról, aki vizsgázni ment a főiskolára a professzor úrhoz. A bejáratnál kék köpenyes, svájci-sapkás „portástól” tudakolta meg az utat Öveges professzor szobájához. A „portás” készségesen megmondta az utat, s ő maga is arra igyekezvén, felballagott a hallgatónővel a második emeletre. Fölfelé haladva a lépcsőn megbeszélték, hogy mi a vizsgatárgy, sőt a tételekről is sokat mesélt a kedves „portás”. A hallgató észrevette, hogy kísérője jól ismeri a fizika tanszéket, így megkérdezte milyen kérdéseket szokott feltenni a vizsgázóknak Öveges professzor. A készséges bácsi ezt is elmondta, a vizsgázó könnyedén válaszolt a kérdésekre. Így érkeztek a professzor szobájához, ahol a hallgató gyanakodva nézte, milyen otthonosan nyitja ki az ajtót a kedves „portás”, és ámulata csak akkor lett nagyobb, amikor elkérte indexét, és beírta a jelest a mintegy 20 perces feleletre az egyszerű, kék köpenyes Öveges professzor.

A matematika- fizika versenyt a győri Révai Miklós Gimnázium diákjai nyerték meg. Iskolánk diákjai is jól szerepeltek, Sándli Lóránd a kilencedikesek között 8. helyezést ért el fizikából, Sárkány Ákos a tízedik évfolyamon 10. helyezést ért el fizikából, Paulik Panna pedig a tízedik évfolyamon 4. helyezést ért el matematikából.

 

Természettudományok és matematika a természetben

2016. szeptember 17.

Beszámoló

Idén sajnos nem kedvezett nekünk az időjárás, már kora reggel szakadt az eső, s kisebb megszakításokkal egész délelőtt esett. Ezért nem a szabadban tartottuk meg a versenyt, hanem az épületen belül, némileg megváltozott feltételekkel.

Az időtartam 3 óra helyett 1,5 óra volt, s minden csapatnak 20 kérdésre kellett válaszolnia.

Szerencsére nem sok diákot riasztott el a rossz időjárás, bőven voltak versenyzők az általános iskolások és a gimnazisták közül is.

A hangulat is jó volt. A verseny végén, amíg az eredményhirdetésre vártak, lehetőségük volt megtekinteni az Eötvös természettudományos Öveges laborját, ahol Szeidemann tanár úr érdekes kísérleteket mutatott be a lelkes közönségnek.

A helyezéseket a jól megoldott feladatok száma, és a befejezés időpontja döntötte el.

Eredmények

 

 

2015/2016.

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei eredményhirdetésén

Arattak az Eötvösös diákok. A gimnazistáknak kiosztott tizenhat díjból nyolcat hoztunk el. Első helyezett lett a kilencedik, a tízedik és a tizenegyedik évfolyamos csapatunk. Egyéni versenyben elhoztunk két első és három második helyet. Paulik Panna az országos döntőbe jutott.

Gratulálunk!- Eredmények itt.

 

Eötvös napi pályázat matematikából

Aranyarány, egyensúly a szimmetria és az aszimmetria között

Az aranymetszés matematikája, megjelenése a természetben és a művészetekben

 

 

 

PRÓBAÉRETTSÉGI EMELT ÉS KÖZÉPSZINTEN

Február 5-én 14 órától matematika próbaérettségit tartunk mindkét szinten végzős diákjaink számára!

Jelentkezni a matematika tanároknál lehet!

36. Öveges József Emlékverseny

2015. november 7.

„Csak az az ismeret érdemes a tudás névre, aminek alkalmazásához is értünk.”
Öveges József

Iskolánk matematika és fizika munkaközössége 36. alkalommal rendezte meg az Öveges József Emlékversenyt, amelyen 9-10. évfolyamos diákok mérték össze tudásukat. Idén 25 iskola 105 tanulója vett részt az országos döntőn.

A versenyzés mellett a diákok Öveges kísérleteket végeztek és meghallgathatták a z ELTE TTK tanárai, Dr. Juhász András egyetemi docens és Dr. Jenei Péter tudományos segédmunkatárs „A fizika nagy történelmi pillanatai” című előadását. A megemlékezést, a tavalyi győztes bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulói tartották.

Az első helyen a győri Révai Miklós Gimnázium csapata végzett.

Iskolánk diákjai is nagyon jól szerepeltek, matematikából megyei első helyezett Takács Márton 10. D, fizikából megyei első helyezett Krisztik Bálint 10. D osztályos tanuló lett.

Az összetett versenyben megyei első helyezett Jónás Ádám 10. A, második helyezett pedig Krisztik Bálint 10. D osztályos tanuló lett.

 

 

 

 

Természettudományok és matematika a természetben

2015

Idén hatodik alkalommal rendeztük meg a Tata-túrát. Sajnos az időjárás most nem kedvezett nekünk: bár szép időben kezdődött el a verseny, de a végét bizony elmosta az eső. Az utolsó 25 percben hirtelen lezúdult jégesővel kevert eső bizony eláztatta a versenyzőket és a felügyelő diákokat is. Úgy tűnt, hogy a diákok azért nem vesztették el jókedvüket, és reméljük, hogy jövőre is bátran nekivágnak a következő túrának is.

Összesen 4 csapat érkezett be a célba, ők minden főfeladatot megoldottak. A harmadik és negyedik csapat teljesítménye között pedig csak egy hajszálnyi különbség volt.

Az 5.-10. helyezettek mindegyike 8 főfeladatot oldott meg, csak az időkülönbség döntött a helyezések között.

A további helyezettek között is szoros volt a verseny.

Most pedig lássuk a végeredményt:

1. helyezett Csőkör Dóra
Tatai Református Gimnázium Oláh Anna
Szíjártó Eszter
Galambos Lajos
2. helyezett Szeiler Anett
Eötvös József Gimnázium Szeiler Nikolett
Dedinszky Lilla
Nagy Viktória
3. helyezett Mester Lili
Eötvös József Gimnázium Bán Zsófia
Somogyi Renáta
Pintér Evelin

 

 

TORTÁS tesztverseny

Az év első tehetségkutató tesztversenyén, a TORTÁS versenyen közel 100 Eötvösös vett részt. Az első helyezett, iskolánk legfiatalabb diákja, Paulik Panna lett, aki a 9.D osztály tanulója.

Gratulálunk! - Eredmények

 

2014/2015.

PRÓBAÉRETTSÉGI EMELT ÉS KÖZÉPSZINTEN

Április 17-én 14 órától matematika próbaérettségit tartunk mindkét szinten végzős diákjaink számára!

Jelentkezni a matematika tanároknál lehet!

BOLYAI CSAPATVERSENY

IDÉN ELŐSZÖR KÖZÉPISKOLÁKBAN IS!

Idén először nevezhettek 9-12. évfolyamos diákok a népszerű Bolyai versenyre.
Iskolánkból 17 lelkes csapat versenyzett.

A területi döntőn 9. évfolyamon:

3. helyezett Rostási Szimonetta Vanessza 9. A Tóth Rita
Nátrán Bálint
Réda Vince
Somogyi Ferenc

A csapat az országos döntőbe jutott.

További eredmények

 

PRÓBAÉRETTSÉGI EMELT ÉS KÖZÉPSZINTEN

Február 6-án 14 órától matematika próbaérettségit tartunk mindkét szinten végzős diákjaink számára!

Jelentkezni a matematika tanároknál lehet!

35. Öveges József Emlékverseny

„Csak az az ismeret érdemes a tudás névre, aminek alkalmazásához is értünk.” Öveges József

Iskolánk matematika és fizika munkaközössége 35. alkalommal rendezte meg az Öveges József Emlékversenyt, amelyen 9-10. évfolyamos diákok mérték össze tudásukat. Idén 26 iskola 104 tanulója vett részt az országos döntőn.

A versenyzés mellett a diákok Öveges kísérleteket végeztek és meghallgathatták Nagyné Csóti Beáta „Gördülékeny matematika” című előadást. A megemlékezést, a tavalyi győztes zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium diákjai tartották.

Az első helyen a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium csapata végzett. Iskolánk diákjai is nagyon jól szerepeltek, Jakabovics Luca 10. D osztályos tanuló matematikából 2. helyezést ért el, Krisztik Bálint 9. D osztályos tanuló pedig fizikából 11. lett.

Galéria

 

250 éves évforduló - november - matematika és fizika munkaközösség

Iskolánk 250 éves évfordulója alkalmából novemberben a matematika és fizika munkaközösség szervez szakmai programokat.

NOVEMBER 4. Az Öveges levelezős verseny eredményhirdetését tartjuk 14 órakor.

NOVEMBER 8. Munkaközösségeink immáron 35. alkalommal szervezik meg az Öveges József Emlékversenyt,
ahová 20 vendégiskola 22 csapatát várjuk.

NOVEMBER 13. A Konkoly-Thege Matematikaversenyre Ógyallára kaptunk idén is meghívást, hat tanuló képviseli iskolánkat.

A következő négy napon mindkét 20 perces szünetben játékokkal, rejtvényekkel és ajándékokkal várjuk iskolánk tanulóit:

NOVEMBER 17. Számkeresztrejtvények, sudokuk, bűvös négyzetek

NOVEMBER 18. Rubik-játékok

NOVEMBER 19. Logikai játékok

NOVEMBER 20. Fizikai kísérletek

NOVEMBER 21. Matematika háziversenyt tartunk minden évfolyamon.

NOVEMBER 24-25. Nyílt órákat tartunk az általános iskolásoknak .

TORTÁS tesztverseny

Az év első tehetségkutató tesztversenyét, a TORTÁS versenyt, idén is Jakabovics Luca 10. D osztályos tanuló nyerte.

Gratulálunk! - Eredmények

Természettudományok és matematika a természetben

Idén ötödik alkalommal rendeztük meg a Tata-túra „Természettudományok és matematika a természetben” elnevezésű vetélkedőnket. Szerencsére az időjárás is jól alakult, napsütéses szép időben járták végig a csapatok az állomásokat.

38 általános iskolás és 26 gimnazista csapat vett részt a versenyen. Az általános iskolások eredménye a Vaszary János Általános Iskola honlapján tekinthető meg, a gimnazistáké pedig itt.

Nagyon szépen szerepelt az összes csapat: a 26-ból 20 csapat mind a 10 főállomásbeli feladatot megoldotta, vagyis beért a célba. A rangsort az időtényező döntötte el: aki hamarabb ért be, az nyerte közülük a versenyt. A gimnazista csapatok eredménye.

 

Repeta - 11., 12. és 13. évfolyam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
Felelős szerkesztő: Barsi Éva igazgató             Szerkesztő: Major-Rochlitz Ágnes