2018. december 13.

2018. december 12. - Christmas party

2018. december 10.

2018. december 7. - Egyetemi látogatás

Az idei évi bécsi tanulmányi kirándulás is a hagyományok hosszú sorát gyarapította – december első péntekén 17 DSDvizsgázó Bécsben tájékozódott az ausztriai továbbtanulási lehetőségekről. A hosszú évek gyakorlatának megfelelően a németes diákok idén is választhattak, hogy melyik egyetem melyik szakával akarnak megismerkedni. A választott szakírányok széles skáláját sikerült felsorakoztatni a gazdaságtantól kezdve a logisztikán, turizmuson, mérnöki szakokon át a történelemig és pszichológiáig. A diákoknak lehetőségük nyílt arra, hogy betekintsenek az adott egyetemi szakon folyó munkába és beszélgessenek a szak képviselőivel.

Tovább

2018. december 7.

2018. december 5. - SOTE Tehetségnap

Az Eötvös József Gimnázium már tíz éve a Semmelweis Egyetem partneriskolája.

December 5-én diákjaink a SOTE Tehetségnapján vehettek részt.

Az intézménylátogatások után egy érdekes előadást tartott Dr. Kiss András professzor úr a daganatos betegségek diagnosztikájáról.

A tartalmas napot a fiatal orvosok és a diákok közötti kötetlen beszélgetés zárta.

 

2018. november 24. - Tudományos játszóház

 

Hollandiai kirándulás - 2018.

A hosszú, de vidám út után megérkeztünk Utrechtbe. Ez volt az első város, amit megnéztünk. Mindenkinek jót tett ez a pihenő, hiszen sokat ültünk a buszban. Ebben a városban már megtapasztaltuk, hogy milyen varázsa van ennek az országnak.

Egy kis szabadidő után, elindultunk Alkmaarba, ahol a fogadó családok vártak ránk. Este megismerhettük a családot és a környezetet. Újra találkozhattunk azokkal a holland diákokkal, akiket tavaly vendégül láttunk.

Másnap mindenki a cserediákjával töltötte a napot. Sokan közülünk Bergenben laktak, így összegyűltünk, és együtt csináltunk közös programokat. Délután volt lehetőségünk lemenni a strandra, ugyanis nagyszerű időnk volt. Itt már az egész csapat együtt volt. Jó volt a hangulat, felelevenítettük a közös emlékeket, megismerkedtünk új diákokkal.

Következő nap, már mentünk kirándulni, első kalandunk Amsterdamban volt. Bementünk a Rijksmuseum-ba, ahol sok híres festményt láthattunk holland alkotóktól. Ezután bementünk a belvárosba, volt időnk szétnézni a városban, vásárolgatni, majd délután együtt megnéztük a város nevezetességeit.

Másnap Delftbe mentünk, ahol először egy tudományos "kiállítást" néztünk meg, ahol kipróbálhattunk sok új dolgot. Ezután Delft belvárosában kaptunk idegenvezetést. A városháza egy régebben épült részében elmondták, hogy a középkorban itt tartották fogva a "bűnözőket". Még néhány eszköz is látható volt, amivel akkoriban kínozták őket.

A második állomásunk a szemközti templomba vezetett, ahol hallottunk egy kicsit a holland történelemről, majd megmutatták nekünk az országalapító sírhelyét.

A hét utolsó kirándulása a Texel szigetre vitt minket, ahová komppal jutottunk el. Itt megnézhettük a tengerparti dűnéket és fókákat simogathattunk a fókamenhelyen.

Utolsó napunk Hollandiában a városházán kezdődött, ahol a polgármester-helyettes fogadott és látott minket vendégül. Majd láthattuk a híres sajtpiacot. Végül végignéztük Alkmaar legszebb részeit a csatornákon végigcsónakázva. Kis szabadidő után, elérkezett a legkevésbé várt pillanat, a búcsúzkodás. Könnyes szemmel szálltunk fel a buszra, és indultunk haza, a szürke hétköznapokba.

 

Angliai kirándulás - 2018.

A két tanítási nyelvű tagozat diákjai célnyelvi civilizáció óráikon többek között az Egyesült Királyság történelméről és kultúrájáról tanulnak, a tagozat tanulóinak pedig lehetősége nyílik ezen ismeretek egy részét testközelből, élőben is látni és átélni. Több, mint egy évig tartó szervezés után, idén májusban osztályunk is nekivágott a csaknem 1500km-es útnak, azonban az iskola történetében először, repülővel téve meg az utat. 2018. május 7-én hajnalban, egy csapat álmos, izgatott diák búcsúzkodott szüleitől Tatán, az indulásra várva. Néhány órával később már a repülőtéren vártuk a felszállást, ahonnan két óra repülést követően meg is érkeztünk Londonba. Sűrű programtervünk miatt feszes tempóban jártuk végig a város legfontosabb nevezetességeit, sokszor csaknem 15 km-t gyalogolva egy nap.

Tovább

2018. november 16., péntek - Papírgyűjtés

2018. november 7. - Salátabár - Galéria

Az egészséges táplálkozás népszerűsítése céljából iskolánkban ismét megrendezésre került november 7-én a Salátabár. A rendezvényen az egészséges ételek és italok kóstolása mellett különlegesebbnél különlegesebb recepteket is olvashattunk. A résztvevő osztályok nagyfokú kreativitással készítették el ételeiket, díszítették asztalaikat. A zsűri többféle szempont alapján értékelte a versenyzők által elkészített ízletes salátákat, ínycsiklandó ételeket, vitamindús gyümölcs- és zöldségleveket.

A verseny díjazottjai az alábbi osztályok lettek:

1. helyezett:11.D

2. helyezett: 10.C

3. helyezett: 9.D

 

Tanáraink sikere a 2018. évi   Magyar Science on Stage Fesztiválon.  

Magyar Csabáné és Pataki Zsuzsanna tanárnő „kiemelkedő színvonalú projektjéért” fődíjat kapott a Szegeden megtartott tanári innovációs fesztiválon.

Idén október 5-7. között közel 75 középiskolai és főiskolai fizika, kémia, informatika, biológia és matematika tanár vett részt a rendezvényen, a projektek száma 47 volt.

A 2019. évi nemzetközi Science on Stage Fesztiválon, a portugáliai Cascais-ban a 7 fődíjas projekt képviseli majd hazánkat. Gratulálunk!

 

"Víz, víz, tiszta víz..." Maros folyó - Által-ér Tata - Arad

A tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium 32 végzős diákja és 3 kísérő tanáruk indul Erdélybe, hogy október 15-18. között az aradi Csíki Gergely Főgimnázium 10.A osztályával együttműködésben, a környezetvédelem jegyében vízminta-vétellel a Maros folyó, - majd március közepén az Által-ér - vízminőségét helyben, majd az Eötvös gimnázium modern laborjában is megvizsgálják.

Természetesen, ennél jóval többről van szó: azért utazunk, hogy megismerkedjünk határon túli diáktársaink iskolai életével, mindennapjaival, és a miénk egy szeletét is magunkkal vigyük, a négy nap alatt közösen értéket hozzunk létre; nem csak tárgyi értelemben, hanem az emberi kapcsolatok, barátságok születése által is. Mindeközben majd megismerünk történelmi városokat: Temesvárt, főhajtással tisztelgünk az aradi vértanúk emléke előtt, ellátogatunk irodalmi nagyjaink egykori lakóhelyére, Nagyszalontára, Nagyváradra. Izgatottan várjuk a találkozást és nagyon örülünk, hogy a Határtalanul-pályázat lehetővé tette mindezt számunkra

Kréta elektronikus ellenőrző könyv

Tisztelt Szülők, Gondviselők! Kedves Diákok!

Az elektronikus napló változása miatt minden tanulónk új felhasználónevet és jelszót kapott. A naplóba a következő módon tudnak belépni a honlapon található KRÉTA ikonon keresztül:

Felhasználónév: a tanuló oktatási azonosítója
Jelszó: a tanuló születési dátuma ÉÉÉÉ-HH-NN formátumban (kötőjellel elválasztva)

Például az a tanuló, akinek oktatási azonosítója 1234567890, születési dátuma pedig 2000. 12. 01., a következő adatokkal tud belépni:

Felhasználónév: 1234567890
Jelszó: 2000-12-01

Ha problémák adódnak a belépéssel, érdeklődjenek az igazgatóhelyetteseknél.

VARÁZSHEGY - iskolatörténeti vetélkedő

2018. szeptember 29. - Tudományos játszóház

2018. szeptember 28. - Kutatók éjszakája - Program

2018. szeptember 21. - 5vös bike

2018. szeptember 17. - Szászországi egyetem tatai látogatáson

Nem ez volt az első alkalom, hogy eötvösös diákok németnyelvű továbbtanulási lehetőségekről tájékozódhattak, de mindenképpen első alkalommal találkozhattak egy olyan felsőoktatási intézmény képviselőjével, amely a legjobb 11 német egyetem közé tartozik. A drezdai Technische Universitätről (Műszaki Egyetemről) van szó, amely nevével ellentétben nem csak műszaki érdeklődésű diákokra számít: a mérnökszakok mellett az orvostan, illetve természettudományos és bölcsész szakok közül is lehet válogatni.

A TU Dresden képviselője, Julia Paternoster részletesen beszámolt a kinti oktatás feltételeiről, költségeiről és az ösztöndíj-lehetőségekről. Látogatása része annak a programnak, amely a DSD-iskolák végzőseinek szól és őket hívatott felkészíteni külföldi teljes vagy részképzésekre.

Részletek

Eötvösös diákok a vakáció, nyári munka és az interkulturális kapcsolatok bűvkörében

Két különböző nyelv, ugyanazok a pozitív tapasztalatok: ebben az évben már hetedik alkalommal vettek részt a Tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium diákjai – idén négyen – Berlin-Brandenburg-Sziléz-Felsőlausitz Evangélikus Egyházának programján, amely nemrégiben ünnepelte hatvanadik születésnapját. A koncepció egyszerű: európai fiatalok kertészeti és felújítási munkákat végeznek, miközben két hetet töltenek együtt, ami betekinteni enged a másik kultúrájába, mentalitásába. Hogy az ÖJD (Ökumenikus Ifjúsági Szolgálat) építőtábora több, mint egy kéthetes németországi út, azt két volt eötvösös diák és DSD-végzett példája is mutatja: Szekeres Aliz és Veidinger Bence tavaly még csak „mezei” camperként vett részt a táborban, idén viszont már teamerként, ami táborvezetői feladatokat jelentett. Nem véletlenül esett rájuk Karolin Minkner projektkoordinátor választása.

Részletek

PASCH- / DSD-projektzárás Kassán

Május 23-án eredményesen zárult egy bilaterális német nyelvű DSD-projekt, amelyben gimnáziumunk német tagozatos diákjai mellett a kassai Šrobár Utcai Gimnázium (Gymnázium Šrobárova 1) tizenegyedik osztályos diákjai vettek részt.

A kassai projektzárón Guth Richard német nyelvi lektor vezetésével három 11.E osztályos tanuló (Fogarasi Ágnes, Speier Liza és Tóth Bertalan) képviselte iskolánkat. A részletes német nyelvű beszámolót itt lehet elolvasni. Az októberi és decemberi projekttalálkozókról szóló kétnyelvű cikkeket lejjeb tudják megtekinteni.

A rendezvényen a pozsonyi német nagykövetség (Botschaft der Bundesrepublik Deutschland Pressburg) első titkára is részt vett, Facebook-bejegyzésüket (német és szlovák nyelven) itt lehet elolvasni.

2018. április 27. - Európa-nap

Német-magyar nyelvi kontaktusok – volt a témája az idei kétnyelvű Európa-napnak, amely a német nyelvi munkaközösség szervezésében 2012 óta szerves részét képezi a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium életének.

Az idei évben Dr. Erb Maria, az ELTE Magyarországi Német Kutatóközpontjának a vezetője volt a rendezvény előadója, aki azon 11 német tagozatos diák számára is sok hasznosat tudott nyújtani, akik ezt az Európa-napot egy németnyelvű workshoppal kezdték.

Tovább

2018. április 21. - Tudományos játszóház

2018. április 6-8. - 25. Arany János Irodalmi Verseny

2018. március 28., szerda - Vakablak

2018. március 24., szombat - Tudományos játszóház

2018. február 16. - hu.moralitások - Lévai Ádám karikatúrái

2018. február 10., szombat - Eötvös Jótékonysági Bál

Tombola fődíj:
aranynyakék-szett a Mátyás Ékszer felajánlásával

2018. február 2., péntek - EÖTVÖS-FESZT

Részletek

2018. február 1. - A német Munkaügyi Központ látogatása

Immáron harmadik alkalommal látta vendégül a tatai Eötvös József Gimnázium a német Munkaügyi Központ (Bundesagentur für Arbeit, Zentrale Auslands- und Fachvermittlung) munkatársait. Ebben az évben a hamburgi Marie-Louise Hoppe beszélt a diákoknak a németországi továbbtanulási lehetőségekről, de előadása sokkal többről szólt: a pályaorientációról és az egyetemi tanulmányok általános útvesztőiről. A munkaügyi központ német nyelvű pályaorientációs tanácsadása szerves része a DSD (Deutsches Sprachdiplom) II - programnak, és a bécsi tanulmányi kirándulással együtt a németes diákoknak továbbtanulási alternatívákat mutat fel egy folyton változó világban, ahol a külföldön szerzett tapasztalatoknak egyre nagyobb a szerepe.

Részletek

2018. január 29., hétfő - Bennünk élő vadvilág

A SOTE partnerkapcsolat jegyében Dr. Ghidán Ágoston adjunktus, SOTE Mikrobiológiai Intézet, tart előadást Bennünk élő vadvilág címmel.

Az előadás időpontja, helye: 2018. január 29., hétfő, 9 óra díszterem.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

a természettudományos munkaközösségek

2018. január 27., szombat - Tudományos játszóház

2017. december 20. - International Young Physicists’ Tournament (IYPT) verseny

Nagyszerű eredmény született az idei International Young Physicists’ Tournament (IYPT) verseny hazai (Hungarian Young Physicists’ Tournament – HYPT, http://hypt.elte.hu/ ) válogatóján. Kadlecsik Ádám, 10. A osztályos diákunk az előkelő 7. helyen végzett. Teljesítményével bekerült abba a 8 fős csapatba, akik a tanév végéig az ELTE oktatóinak segítségével készülnek a „fizika világbajnokságra”, melyet 2018-ban Kínában rendeznek. 17 ún. nyílt problémát kell a fiataloknak kísérletileg vizsgálniuk, melyek elméleti hátterével is tisztában kell lenniük. A magyarországi válogatón ezek közül kellett egy szabadon választott problémát kidolgozni. Az írásbeli dolgozatok elbírálása után 20 főt hívott be a zsűri a szóbeli fordulóra, ahol minden versenyzőnek 10 perc állt rendelkezésére munkájának bemutatására, majd a zsűri kérdései következtek. A verseny színvonalát jelzi, hogy az ország legkiválóbb gimnáziumainak tanulói vettek részt a megmérettetésen. A tavalyi évben a magyar válogatott 5 fős csapata magasra tette a lécet, ugyanis megnyerték az IYPT versenyt, de jól szerepelt a válogatott többi tagja is az Ausztriában rendezett kisebb versenyen (szintén 1. helyen végeztek). Bízunk abban, hogy az idei csapat is sikeres lesz. Gratulálunk! Ádám felkészítő tanárai Szeidemann Ákos és Magyar Csabáné voltak.

A HYPT versenyen legjobban szereplő diákok a zsűri három tagjával.

2017. december 19., kedd - Karácsonyi műsor

Kassai diákok projektlátogatása a tatai Eötvös gimnáziumban

Fiktív karakterek sokszor lehetőséget nyújtanak arra, hogy elgondolkodjunk különböző életstratégiákon. A kassai Šrobár Utcai Gimnázium (Gymnázium Šrobárova 1) és a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium diákjai is így tettek, amikor az EU-n belüli tanulási és munkavállalási célú migrációról értekeztek és színdarabokon, belső monológokon és rövid történeteken keresztül próbáltak közelebb kerülni a témához.

A decemberi tatai projekttalálkozó nem az első alkalom volt a kérdéskör megvitatására: októberben a 11.E osztály német tagozatos diákjai látogattak el Kassára, ahol beszélgettek a kassai egyetem és a T-Systems Slovakia munkatársaival és egy diákkonferencia keretein belül kifejthették és ütköztethették vagy akár megváltoztathatták álláspontjukat. A tájékozódást a témában a budapesti székhelyű Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamaránál (DUIHK) történt látogatás is segítette: A kamara kommunikációs vezetője, Dirk Wölfer rámutatott az élénk német-magyar gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokra és hangsúlyozta azok jelentőségét a jövő munkavállalói számára.

Részletek

2017. november 25., szombat - First Lego League regionális forduló

Ismét szépen szerepeltek diákjaink a robotika egyik rangos megmérettetésén, az FLL versenyen.

2017. november 25-én zajlott a First Lego League regionális fordulója az EDUTUS Főiskola rendezésében. Az idei évben 10 csapat mérte össze tudását a rangos versenyen, amelynek a Vértes Agorája adott otthont. A komplex ismereteket követelő versenyen a csapatoknak a programozáson és a robotok megépítésén túl egy kutatást is kellett végezniük a vízfelhasználással kapcsolatban.

A csapat tagjai: Bognár Balázs (a tatai Vaszary iskola tanulója), Esőssy Áron, Kishalmi András (Kőkúti iskola, Tata), Németh Márton (Íriszkert iskola, Szomód), valamint Ambrózy Dorián, Andai Roland, Bányócki Virág, Maros Matild, Petőcz Rebeka (Eötvös József Gimnázium)

Felkészítők: Takács József, Szeidemann Ákos

Tovább

2017. november 25., szombat - Tudományos játszóház

2017. november 24., péntek - Diák-Toll

2017. november 8., szerda - Salátbár

Magyar és szlovák diákok DSD-s projekttalálkozója Kassán

Egy különleges projekt részesei lehettek a német tagozat tizenegyedikes, DSD-vizsgára készülő diákjai. A felvidéki Kassára vezetett az útjuk, ahol a helyi szlovák tannyelvű Šrobár Utcai Gimnázium diákjaival közösen egy németnyelvű diákkonferencián vettek részt. A projekt témája nem is lehetne aktuálisabb, hiszen az EU-n belüli tanulási és munkavállalási célú migrációról vitatkoztak a diákok egy előkészítő fázis lezárásaként. A találkozó nem csak projektmunkára adott lehetőséget (a jövő évtől három éven keresztül a migráció is ajánlott témaköre („Sternchenthema”) lesz a DSD-vizsgának), hanem a helyi viszonyok feltérképezésére is. Hiszen a nyugat-európai munkavállalás, amelyben mindkét ország több százezer polgára veszi ki a részét, csak egy alternatíva a fiatalok számára.

Mint a kassai székhelyű T-Systems Slovakia példája is mutatja, otthon is van lehetőségük a fiataloknak elhelyezkedniük, és ebben fontos szerepet játszhatnak a külföldön szerzett tapasztalatok és legalább két világnyelv, Közép- és Kelet-Európában az angol mellett a német nyelv ismerete is, amely fontos kitétel sok német nyelvterületi kapcsolatokkal rendelkező régiós cég munkahelyi interjúin. „Europa ist hier – wo gehst du hin?” (Európa itt van – hová visz az utad?), a projekt központi kérdéskörére röpke két napban persze nem tudtak válaszolni a diákok, de, ahogy Michael Oberhaus kassai német nyelvi lektor, munkaközösség-tanácsadó és projektvezető fogalmazott, a projekt segít újraértékelni a dolgokat. Segít, hiszen a tatai viszontlátogatás még várat magára.

2017. október 7. - Tudományos játszóház

2017. szeptember 16. - Természettudományok és matematika a természetben

Ugyanúgy jártunk, mint tavaly: egész éjjel és reggel is esett az eső. Ezért nem a szabadban tartottuk meg a versenyt, hanem az épületen belül, némileg megváltozott feltételekkel.

Az időtartam 3 óra helyett 1,5 óra volt, s minden csapatnak 20 kérdésre kellett válaszolnia.

17 gimnazista csapat indult a versenyen.

A verseny végén, amíg az eredményhirdetésre vártak, lehetőségük volt megtekinteni az Eötvös természettudományos laborját, ahol dr. Szeidemann Ákos Tanár Úr érdekes kísérleteket mutatott be a lelkes közönségnek.

A helyezéseket a jól megoldott feladatok száma, és a befejezés időpontja döntötte el.

Eredmények

Mint egy nagy család

Az ÖJD és a tatai Eötvös gimnázium immáron ötéves eredményes kooperációra tekinthet vissza – helyszíni látogatás Berlinben

Idén ötéves jubileumra készült a német ÖJD (Ökumenikus Ifjúsági Szolgálatok) és a Tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium. Öt éve annak, hogy először vettek részt a tatai intézmény diákjai kéthetes építőtáborokban, amelynek célja a temetőgondozás mellett egymás megismerése és az európai eszme erősítése. Azóta több, mint 30 diáknak adatott meg, hogy tanúbizonyságot tehessen interkulturális kompetenciájáról és szociális érzékenységéről, hiszen, mint Karolin Minkner, az ÖJD projektkoordinátora mondta, a fiatalok értékeket hoznak létre a köz
számára.
Szép Gergely egyike volt azon tatai diákoknak, akik az idei évben az ÖJD munkáját segíthették. Annak ellenére, hogy az építőtáborban az angol nyelv dominált, pozitív tapasztalatokról számolt be Gergő: „Az első két este mindenki visszahúzódó volt. De köszönhetően a teamerek talpraesettségének és a tapasztalataiknak hamar összekovácsolódott a csapat. A munka, amit végeznünk kellett, élvezettel telt el. Érdekes és izgalmas volt. Soha egy percig sem unatkoztunk.

Részletes beszámoló

Veidinger Bence eötvösös diák német nyelvterületen szerzett tapasztalatairól beszél

Újabb mérföldkő a tehetséggondozás útján

A tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium elnyerte a Minősített Tehetséggondozó Műhely (MTM) címet.

Intézményünkben évtizedek óta folytatunk tehetséggondozó tevékenységet programjainkhoz, tagozatainkhoz kapcsolódóan, valamint pályázatok és projektek keretében. Tudatosan vállaljuk a kor elvárásainak megfelelő természettudományos, matematikai, műszaki, humán, nyelvi és informatikai oktatás színvonalas megvalósítását, egy megyei tudásközpont megteremtését.

Az MTM olyan tehetséggondozó mintaintézmény, amely tehetségfejlesztő munkát végez a kiemelten tehetséges tanulók körében, szakmai támogatást nyújt a tehetséggondozásban érintett pedagógusoknak és saját tevékenységét érintő, önfejlesztést célzó minőségbiztosítási tevékenységeket folytat.

A Minősített Tehetséggondozó Műhely mintaintézményi szerepkör odaítélése három fordulós minősítési eljárás révén valósult meg. A cím elnyerésére azon nevelési-oktatási intézmények pályázhattak, amelyek tehetséggondozó tevékenysége nagy múltra tekint vissza, dokumentálható eredményekkel rendelkeznek és intézményi szinten is elkötelezettek a tehetséggondozás mellett.

Intézményünk az ötéves program során mintaintézményi szerep kialakításához kap szakmai és anyagi támogatást a „Tehetségek Magyarországa” című EFOP kiemelt projekt keretében. A díj lehetőséget nyújt az MTM-hálózat iskoláinak, hogy diákjaik a tudományok, a művészetek vagy a sport területén megmutatkozó tehetségüket kibontakoztathassák.

Az Új Nemzedék Központ minősítési pályázatán 171 oktatási-nevelési intézmény mérette meg magát. Országosan harmincnyolc köznevelési intézmény, köztük 16 gimnázium nyerte el a rangos címet és a vele járó támogatást, a közép-dunántúli régióban négy intézmény, megyénkben egyedüliként iskolánk, az Eötvös József Gimnázium és Kollégium.

English Language Competition 2017

Az MM Publication szervezésében – a korábbi évek Fox versenyének folytatásaként – idén is szép számmal jelentkeztek diákjaink az Angol Nyelvi Versenyre (ELC), ahol két, középiskolai ( Jupiter, Saturn ) kategóriában indulhattak; A canterville-i kísértet és A Grant kapitány gyermekei című olvasmányok tartalmi elemeiből és lexikai-nyelvtani kérdésekből, 30 itemes, feleletválasztós feladatlapon, 45 percben adhattak számot ismereteikről, itt, az iskolában. A legjobbak a második fordulóban egy, az olvasmányhoz kapcsolódó fogalmazással bizonyíthatták nyelvi rátermettségüket.

Nagy örömünkre szolgál és büszkeséggel tölt el, hogy a Saturn kategóriában első és második helyen is eötvösös diák végzett! Schleier Vera Izabella, aranyérmesként” egy Samsung tablet, Pölöskei Dávid „ezüstösként” egy Samsung okostelefon boldog díjazottjai lettek, mindketten a 10. A osztály tanulói.

Szintén a dicséretes eredményt értek el Sajgó Martina (5. helyezés), Nagy Réka, Takács Judit, Villám Emese (9. helyezettek), 10. A-s diákok, valamint A canterville-i kísértet kategóriában Maloveczky Gyula 10. D osztályos tanuló 4. helyezett lett, ők oklevelet, apró ajándékokat vehettek át.

A sikeres versenyzőknek szívből gratulálunk!

Eötvös-gála 2017. június 9., péntek 1700

2017. áprilisa - A duális képzés német „nagykövete” magyarországi látogatáson

A Deutsche Bank is a hallgatónk – ezzel a meghökkentő kijelentéssel konfrontálta Stefan A. Riedl, a Duale Hochschule Baden-Württemberg (Baden-Württembergi Duális Főiskola) nemzetközi kapcsolatokért felelős referense az Eötvös József Gimnázium német tagozatának diákjait. Rögtön kiegészítette azonban, hogy természetesen nem a pénzintézet maga, hanem a duális képzésben résztvevő hallgatóit/ifjú munkatársait értette ez alatt.

A duális képzés egy német modell, amelyet pár évvel ezelőtt a magyar oktatási kormányzat is átvett: Németországban hosszú hagyománya van ennek a képzési formának, amikor is a hallgató nem csak egyetemre jár, hanem szerződésben áll egy céggel, amely a gyakorlati részt biztosítja. A Duale Hochschule Baden-Württemberg 1000 németországi céggel áll kapcsolatban, többek közülük a világ vezető cégeihez tartoznak a maga szegmensükben.

Tovább

2017. április 29. - Tudományos játszóház

2017. április 21-22. - Savaria országos történelem verseny

Az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ 18. alkalommal rendezte meg a Savaria országos történelem verseny döntőjét a 9-10. évfolyamos tanulóknak Szombathelyen 2017. április 21-22-én.

A verseny idei témája a 10. évfolyamon Magyarország története a XI. századtól a XVIII. századig volt.

Gimnáziumunk 10. A osztályos tanulója, Takács Judit a sikeres megyei fordulós szereplést követően az országos döntőben 2. helyezést ért el, felkészítő tanára Volom Viktor.

2017. március 30. - Európa-nap

„Globalizáció – a konvergenciák (közeledések) és divergenciák (eltávolodás) világa”

Előadó: prof. emeritus Dr. Bayer József, politológus, filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a budapesti Zsigmond Király Egyetem nyugalmazott rektora

Beszámoló

 

Diák-toll

2017. március 24. - Vakablak

2017. március 22.

2017. március 14. - Iskolai ünnepély

2017. március 7.

Zrínyi Ilona matematikaverseny megyei döntő

Zrínyi és Gordiusz Matematikaverseny Komárom-Esztergom megyei fordulójában taroltak a tatai diákok

„Határon innen és túl, a magyar lakta területeken összesen 67 000 tanuló vett részt az idei versenyen, megyénkben 1973 diák indult a megmérettetésen, 2.-tól a 12. évfolyamig. Tatai diákok minden évben nagy számban vesznek részt ezen a próbatételen, de idén különösen büszkék lehetünk rájuk, mert a megye legeredményesebb általános iskolája a Vaszary Iskola lett, csapatversenyben a Kőkúti Iskola tarolt - hét évfolyamból ötöt nyerve meg, a középiskolai csapatversenyben pedig minden évfolyamon az Eötvös Gimnázium lett az első.

idézet Tata város honlapjáról

 

2017. február 18., szombat - Eötvös Jótékonysági Bál

Részletek

2017. február 2. - Eötvös-nap - Galéria

Program

2017. január 28., szombat - Tudományos játszóház

Jégvarázs az Eötvös-laborban január 28-án 10-12 óráig

Sok szeretettel, érdekes kísérletekkel és szárazjéggel
várjuk az érdeklődőket
Tudományos játszóházunkban

 

2017. január 20., péntek - Az út 4,7-től 582-ig

A német Munkaügyi Központ tanácsadói külföldi továbbtanulási lehetőségekről beszélgettek eötvösös diákokkal.

Nem mindennapi foglalkozáson vettek részt az Eötvös József Gimnázium és Kollégium német nyelvi tagozatának 11.E és 12.E osztályos tanulói: a német Munkaügyi Központ (Bundesagentur für Arbeit, Zentrale Fach- und Auslandsvermittlung) képviseletében érkezett két drezdai illetőségű szaktanácsadóval beszélgettek németországi továbbtanulási és képzési lehetőségekről. Nem első alkalommal látja vendégül a tatai DSD-iskola az Arbeitsagentur munkatársait: márciusban hasonló rendezvény keretein belül ismerkedhettek meg diákjaink a német felsőoktatási rendszerrel és a Magyarországon is már bevezetett duális képzés lehetőségeivel. A külföldi továbbtanulás gondolata nem ismeretlen az eötvösös végzős diákok számára: novemberben Guth Richard német nyelvi lektor vezetésével negyedik alkalommal járt diákcsoport Bécsben, hogy feltérképezze a bécsi főiskolai-egyetemi tanulmányi lehetőségeket.

Részletek

   

További hírek

          2016/2017. tanév
2015/2016. tanév 2014/2015. tanév 2013/2014. tanév 2012/2013. tanév 2011/2012. tanév 2010/2011. tanév
2009/2010. tanév 2008/2009. tanév 2007/2008. tanév 2006/2007. tanév 2005/2006. tanév 2004/2005. tanév

Felelős szerkesztő: Barsi Éva igazgató             Szerkesztő: Major-Rochlitz Ágnes