Hírek 2018/2019. tanév

2019. június 12. - A saját identitás nyomdokain

Német nemzetiségű és származású eötvös diákok mutatták be kutatási eredményeiket. Egy különleges projekt lezárására készülhetett öt német nemzetiségű és származású eötvösös diák ezen a napon. Az elmúlt hónapok munkájának eredményeképpen lehetőségük nyílt arra, hogy megismerjék családjuk gyökereit, amely a jövőben akár identitásuk alapját is képezheti.

Tovább

 

2019. április 27. - Tudományos játszóház

2019. április 26. - Vakablak

2019. április 1. - Európa-nap: Különbségek, amelyek összekötnek

Az idei Európa-nap középpontjában a zsidó vallás és kultúra állt, a rendezvény előadója a Zsidó Egyetem rektora volt.

Az idei Európa-nap előadója, Dr. Vajda Károly, a budapesti Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektora egy meghökkentő összehasonlítással élt: egy zsinagóga sokkal jobban hasonlít egy Waldorf-iskolához, mint egy keresztény imahelyhez. Előadásában rávilágított ennek hátterére és kiemelte annak a 613 parancsolatnak a szerepét, amely meghatározza a vallásos zsidó emberek mindennapjait. Emellett kitért az irodalomtörténész-germanista többek között a rabbi szerepére, a szexualitás eltérő megítélésére és a zsidó vallás vállalásának feltételeire is.

A német nyelvű előadást idén is megelőzte egy ugyancsak német nyelvű workshop, amelynek keretein belül a németes tagozat diákjai megismerkedtek a zsidóság európai történetével, a zsinagóga szerepével, a zsidó naptárral és ünnepekkel.

Tovább

2019. március 30. - Tudományos játszóház

2019. március 27. - A ZfA vándorkiállítás az Eötvösben

A német ellenállásról szóló vándorkiállítás az Eötvösbe is betért. A ZfA az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemmel karöltve jegyzi a vándorkiállítás magyarországi turnéját. A vándorkiállítás a berlini Német Ellenállás Emlékközpontjának (Gedenkstätte Deutscher Widerstand) és az 1944. Július 20. Alapítvány (Stiftung 20. Juli 1944) közös dokumentációja.

 

 

Tovább

 

"Víz, víz, tiszta víz..." Maros folyó - Által-ér Tata - Arad

2019. március 11-én a Határtalanul-program keretein belül lehetősége nyílt osztályunknak arra, hogy viszontláthassuk a minket tavaly ősszel iskolájukban fogadó aradi diákokat, a Csiky Gergely Főgimnázium tanulóit.

Hétfőn, a Tata felé vezető útjukon, Szegeden álltak meg egy kis városnézésre, majd iskolánkba érkezve újra találkozhattunk velük.

A következő nap egy vízzel kapcsolatos kísérletekből összeállított előadás mellett, melyet Dr. Szeidemann Ákos tanár úr tartott, az Öveges-laborban sort kerítettünk a Határtalanul-programban vállalt közös vízelemzésre. Az elemzett mintákat a környékünket behálozó Által-ér és az Aradnál folyó Maros vizéből gyűjtöttük. Délután egy-egy barátságos kosár- és foci meccset játszottunk, később osztályunk diákjai körbevezették a Csiky tanulóit a városban. Még aznap meglátogatták a majki kamalduli remeteséget és a bányamúzeumot is.

Az ezt követő napon közösen vettünk részt iskolánk 1848. március 15-ei ünnepi megemlékezésen a 11.D osztály tolmácsolásában. Ezután vendégeink Esztergom és Visegrád felé indultak. A nap végén a diákok egy része csatlakozott hozzánk Tatán egy kis baráti beszélgetésre, így lehetőségünk nyílt jobban megismerni egymást, bár így a másnapi búcsú még nehezebbé vált.

Az aradi diákok a program lezárásakent ellátogattak fővárosunkba, ahol megnézték a főbb látványosságokat és az állatkertet is.

Elmondhatjuk, hogy közülünk mindenki kellemes, jó élményként gondol vissza a napokra, amiket együtt tölthettünk el, és a programra, mely lehetővé tette az új barátságok születését.

Aradi kirándulás

 

2019. február - Német nyelvű továbbtanulási lehetőségek

Az idei év februárja a Tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium németes diákjai számára egy különleges hónapot jelentett: pár nap eltéréssel kétszer tájékozódhattak német nyelvű továbbtanulási lehetőségekről. A Német Munkaügyi Központ (Bundesagentur für Arbeit – ZAV) két képviselője, Pia Schmitz és Dominic Erlkamp a németországi továbbtanulási lehetőségekről, Dr. Germán Györgyi a Hageni Fernuniversität (Távegyetem) budapesti ajánlatairól számolt be a 11. és 12. évfolyam diákjainak. A Munkaügyi Központ képviselői immárom negyedik alkalommal látogatták meg a tatai intézményt, amely DSD-iskola révén fontosnak tartja az ilyenfajta továbbtanulási tanácsadást, amelynek ugyanúgy szerves része a végzősök számára szervezett bécsi tanulmányi kirándulás.

Tovább

2019. január 26., szombat - Tudományos játszóház

2018. december 13.

2018. december 12. - Christmas party

2018. december 10.

2018. december 7. - Egyetemi látogatás

Az idei évi bécsi tanulmányi kirándulás is a hagyományok hosszú sorát gyarapította – december első péntekén 17 DSDvizsgázó Bécsben tájékozódott az ausztriai továbbtanulási lehetőségekről. A hosszú évek gyakorlatának megfelelően a németes diákok idén is választhattak, hogy melyik egyetem melyik szakával akarnak megismerkedni. A választott szakírányok széles skáláját sikerült felsorakoztatni a gazdaságtantól kezdve a logisztikán, turizmuson, mérnöki szakokon át a történelemig és pszichológiáig. A diákoknak lehetőségük nyílt arra, hogy betekintsenek az adott egyetemi szakon folyó munkába és beszélgessenek a szak képviselőivel.

Tovább

2018. december 7.

2018. december 5. - SOTE Tehetségnap

Az Eötvös József Gimnázium már tíz éve a Semmelweis Egyetem partneriskolája.

December 5-én diákjaink a SOTE Tehetségnapján vehettek részt.

Az intézménylátogatások után egy érdekes előadást tartott Dr. Kiss András professzor úr a daganatos betegségek diagnosztikájáról.

A tartalmas napot a fiatal orvosok és a diákok közötti kötetlen beszélgetés zárta.

 

2018. november 24. - Tudományos játszóház

2018. november 22. - Tudomány ünnepe - Program

 

Hollandiai kirándulás - 2018.

A hosszú, de vidám út után megérkeztünk Utrechtbe. Ez volt az első város, amit megnéztünk. Mindenkinek jót tett ez a pihenő, hiszen sokat ültünk a buszban. Ebben a városban már megtapasztaltuk, hogy milyen varázsa van ennek az országnak.

Egy kis szabadidő után, elindultunk Alkmaarba, ahol a fogadó családok vártak ránk. Este megismerhettük a családot és a környezetet. Újra találkozhattunk azokkal a holland diákokkal, akiket tavaly vendégül láttunk.

Másnap mindenki a cserediákjával töltötte a napot. Sokan közülünk Bergenben laktak, így összegyűltünk, és együtt csináltunk közös programokat. Délután volt lehetőségünk lemenni a strandra, ugyanis nagyszerű időnk volt. Itt már az egész csapat együtt volt. Jó volt a hangulat, felelevenítettük a közös emlékeket, megismerkedtünk új diákokkal.

Következő nap, már mentünk kirándulni, első kalandunk Amsterdamban volt. Bementünk a Rijksmuseum-ba, ahol sok híres festményt láthattunk holland alkotóktól. Ezután bementünk a belvárosba, volt időnk szétnézni a városban, vásárolgatni, majd délután együtt megnéztük a város nevezetességeit.

Másnap Delftbe mentünk, ahol először egy tudományos "kiállítást" néztünk meg, ahol kipróbálhattunk sok új dolgot. Ezután Delft belvárosában kaptunk idegenvezetést. A városháza egy régebben épült részében elmondták, hogy a középkorban itt tartották fogva a "bűnözőket". Még néhány eszköz is látható volt, amivel akkoriban kínozták őket.

A második állomásunk a szemközti templomba vezetett, ahol hallottunk egy kicsit a holland történelemről, majd megmutatták nekünk az országalapító sírhelyét.

A hét utolsó kirándulása a Texel szigetre vitt minket, ahová komppal jutottunk el. Itt megnézhettük a tengerparti dűnéket és fókákat simogathattunk a fókamenhelyen.

Utolsó napunk Hollandiában a városházán kezdődött, ahol a polgármester-helyettes fogadott és látott minket vendégül. Majd láthattuk a híres sajtpiacot. Végül végignéztük Alkmaar legszebb részeit a csatornákon végigcsónakázva. Kis szabadidő után, elérkezett a legkevésbé várt pillanat, a búcsúzkodás. Könnyes szemmel szálltunk fel a buszra, és indultunk haza, a szürke hétköznapokba.

 

Angliai kirándulás - 2018.

A két tanítási nyelvű tagozat diákjai célnyelvi civilizáció óráikon többek között az Egyesült Királyság történelméről és kultúrájáról tanulnak, a tagozat tanulóinak pedig lehetősége nyílik ezen ismeretek egy részét testközelből, élőben is látni és átélni. Több, mint egy évig tartó szervezés után, idén májusban osztályunk is nekivágott a csaknem 1500km-es útnak, azonban az iskola történetében először, repülővel téve meg az utat. 2018. május 7-én hajnalban, egy csapat álmos, izgatott diák búcsúzkodott szüleitől Tatán, az indulásra várva. Néhány órával később már a repülőtéren vártuk a felszállást, ahonnan két óra repülést követően meg is érkeztünk Londonba. Sűrű programtervünk miatt feszes tempóban jártuk végig a város legfontosabb nevezetességeit, sokszor csaknem 15 km-t gyalogolva egy nap.

Tovább

2018. november 16., péntek - Papírgyűjtés

2018. november 7. - Salátabár - Galéria

Az egészséges táplálkozás népszerűsítése céljából iskolánkban ismét megrendezésre került november 7-én a Salátabár. A rendezvényen az egészséges ételek és italok kóstolása mellett különlegesebbnél különlegesebb recepteket is olvashattunk. A résztvevő osztályok nagyfokú kreativitással készítették el ételeiket, díszítették asztalaikat. A zsűri többféle szempont alapján értékelte a versenyzők által elkészített ízletes salátákat, ínycsiklandó ételeket, vitamindús gyümölcs- és zöldségleveket.

A verseny díjazottjai az alábbi osztályok lettek:

1. helyezett:11.D

2. helyezett: 10.C

3. helyezett: 9.D

 

Tanáraink sikere a 2018. évi   Magyar Science on Stage Fesztiválon.  

Magyar Csabáné és Pataki Zsuzsanna tanárnő „kiemelkedő színvonalú projektjéért” fődíjat kapott a Szegeden megtartott tanári innovációs fesztiválon.

Idén október 5-7. között közel 75 középiskolai és főiskolai fizika, kémia, informatika, biológia és matematika tanár vett részt a rendezvényen, a projektek száma 47 volt.

A 2019. évi nemzetközi Science on Stage Fesztiválon, a portugáliai Cascais-ban a 7 fődíjas projekt képviseli majd hazánkat. Gratulálunk!

 

"Víz, víz, tiszta víz..." Maros folyó - Által-ér Tata - Arad

A tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium 32 végzős diákja és 3 kísérő tanáruk indul Erdélybe, hogy október 15-18. között az aradi Csíki Gergely Főgimnázium 10.A osztályával együttműködésben, a környezetvédelem jegyében vízminta-vétellel a Maros folyó, - majd március közepén az Által-ér - vízminőségét helyben, majd az Eötvös gimnázium modern laborjában is megvizsgálják.

Természetesen, ennél jóval többről van szó: azért utazunk, hogy megismerkedjünk határon túli diáktársaink iskolai életével, mindennapjaival, és a miénk egy szeletét is magunkkal vigyük, a négy nap alatt közösen értéket hozzunk létre; nem csak tárgyi értelemben, hanem az emberi kapcsolatok, barátságok születése által is. Mindeközben majd megismerünk történelmi városokat: Temesvárt, főhajtással tisztelgünk az aradi vértanúk emléke előtt, ellátogatunk irodalmi nagyjaink egykori lakóhelyére, Nagyszalontára, Nagyváradra. Izgatottan várjuk a találkozást és nagyon örülünk, hogy a Határtalanul-pályázat lehetővé tette mindezt számunkra

Kréta elektronikus ellenőrző könyv

Tisztelt Szülők, Gondviselők! Kedves Diákok!

Az elektronikus napló változása miatt minden tanulónk új felhasználónevet és jelszót kapott. A naplóba a következő módon tudnak belépni a honlapon található KRÉTA ikonon keresztül:

Felhasználónév: a tanuló oktatási azonosítója
Jelszó: a tanuló születési dátuma ÉÉÉÉ-HH-NN formátumban (kötőjellel elválasztva)

Például az a tanuló, akinek oktatási azonosítója 1234567890, születési dátuma pedig 2000. 12. 01., a következő adatokkal tud belépni:

Felhasználónév: 1234567890
Jelszó: 2000-12-01

Ha problémák adódnak a belépéssel, érdeklődjenek az igazgatóhelyetteseknél.

VARÁZSHEGY - iskolatörténeti vetélkedő

2018. szeptember 29. - Tudományos játszóház

2018. szeptember 28. - Kutatók éjszakája - Program

2018. szeptember 21. - 5vös bike

2018. szeptember 17. - Szászországi egyetem tatai látogatáson

Nem ez volt az első alkalom, hogy eötvösös diákok németnyelvű továbbtanulási lehetőségekről tájékozódhattak, de mindenképpen első alkalommal találkozhattak egy olyan felsőoktatási intézmény képviselőjével, amely a legjobb 11 német egyetem közé tartozik. A drezdai Technische Universitätről (Műszaki Egyetemről) van szó, amely nevével ellentétben nem csak műszaki érdeklődésű diákokra számít: a mérnökszakok mellett az orvostan, illetve természettudományos és bölcsész szakok közül is lehet válogatni.

A TU Dresden képviselője, Julia Paternoster részletesen beszámolt a kinti oktatás feltételeiről, költségeiről és az ösztöndíj-lehetőségekről. Látogatása része annak a programnak, amely a DSD-iskolák végzőseinek szól és őket hívatott felkészíteni külföldi teljes vagy részképzésekre.

Részletek

További hírek

    2019/2020. tanév 2018/2019. tanév 2017/2018. tanév 2016/2017. tanév
2015/2016. tanév 2014/2015. tanév 2013/2014. tanév 2012/2013. tanév 2011/2012. tanév 2010/2011. tanév
2009/2010. tanév 2008/2009. tanév 2007/2008. tanév 2006/2007. tanév 2005/2006. tanév 2004/2005. tanév

Felelős szerkesztő: Barsi Éva igazgató             Szerkesztő: Major-Rochlitz Ágnes